masa księżyca
Pretty: Gdyby masa Księżyca była 8 razy większa niż obecnie i krążyłby on wokół Ziemi w odległości 4
razy większej, to jaka byłaby siła wzajemnego przyciągania Ziemi i Księżyca w stosunku do
obecnej?
8 maj 10:17
Nienor: To jest fizyka, hmm... mam nadzieję, że nie z matury.
| Fteraz | | GMzmkR2 | |
| = |
| =2 |
| Fz zad. | | GMz8mk16R2 | |
8 maj 10:25
Pretty: nie nie to praca zaliczeniowa semestralna

z liceum dla dorosłych
8 maj 10:27
Pretty: czyli odp to: Siła wzajemnego przyciągania Ziemi i Księżyca w stosunku do obecnej byłaby 2 razy
większa tak?
8 maj 10:32
Pretty: PS. dziękuję serdecznie za pomoc. a może jeszcze potrafiłbyś pomóc w tym zadaniu? :
3. Znając promień orbity R i okres obiegu satelity T, wyprowadź wzór na masę M planety, wokół
której krąży satelita.
8 maj 10:33
aniabb:
| | R4π2R2 | | 4π2R3 | |
M= |
| = |
| |
| | GT2 | | GT2 | |
8 maj 10:37
Pretty: Dziękuje serdecznie !
2. Na kulkę poruszającą się po okręgu o promieniu r = 0,5m z szybkością v = 2m/s działa siła
dośrodkowa o wartości 0,2N. Oblicz, ile wynosiłaby siła dośrodkowa, gdyby kulka poruszała się
po tym samym okręgu z dwa razy większą szybkością.
8 maj 10:39
Pretty: 1. Oblicz wartość przyspieszenia grawitacyjnego w pobliżu powierzchni Marsa.
8 maj 10:41
aniabb: 2.
| | mv2 | |
F= |
| dwa razy większa szybkość to 4 razy większa siła (bo do kwadratu) więc F=0,8N |
| | R | |
8 maj 10:42
aniabb:
gM = GM/R2
G− stała grawitacji
M masa Marsa
R− promień Marsa
8 maj 10:43
Pretty: a mogłabym prosić o rozpisanie tego działania razem z jednostkami?
8 maj 10:45
Pretty: odnośnie zadania 1 to wystarczy

jest to juz pełne rozwiązanie?
8 maj 10:46
aniabb: F= 4•0,2N=0,8N
8 maj 10:47
aniabb: w zadaniu 1 bierzesz tablice (np. te na końcu książki) i wpisujesz dane
8 maj 10:48
Nienor: Z denych zadania można wyliczyć masę kulki:
rF
1=mv
2
| | mv2 | | 0,025(2*2)2 | | 0,025*16 | |
F2= |
| = |
| = |
| =0,8[N]
|
| | r | | 0,5 | | 0,5 | |
1.
Znajdź w Encyklopedi:
M
M − masę Marsa
R
M − promień Marsa
| | m3 | |
G − stała grawitacji G=6,67256*10−11[ |
|
|
| | kg*s2 | |
| | MMm | |
Siła grawitacji FG=G |
| jak każda siła (II prawo Newtona) jest określona FG=agm
|
| | RM2 | |
czyli:
| GMM | |
| =ag, gdzie ag to przyśpieszenie grawitacyjne. |
| RM2 | |
8 maj 10:50
aniabb: Nienor..ale po co tak dookoła skoro można od razu zauważyć, że siła będzie 4krotnie większa

bo tylko prędkość rośnie
8 maj 10:52
Nienor: Można, jak się ma trochę wprawy. Nie jestem pewna, czy nauczyciel, by coś takiego zaliczył.
8 maj 10:53
Pretty: tak dziękuję jestem wdzięczna za wszelką szczegółowość bo tak jak pisałam to na prace
semestralną z fizyki więc musi byc wszytsko pięknie wyliczone bez skrótów. Wy to mądrzy
jesteście to możecie skrótami ale u mnie lubie jak jest łopatologicznie wyjaśnione
przynajmniej coś zrozumiem.
8 maj 10:55
Pretty: Masa Marsa: 6,4185×1023 kg
promień równikowy ma 3393 km
8 maj 10:58
Pretty: poprawka Masa Marsa 6,4185×1023 kg
8 maj 11:00
Pretty: kurde źle się wpisuje ma być 10 do 23 potęgi
8 maj 11:00
Nienor: No to tylko powstawiać to do wzoru i policzyć:
Tylko, że promień musi być w metrach:
R
M=3393*1000m=3,393*1000*1000=3,393*10
6
| | 6,67*10−11*6,42*1023 | | 6,67*6,42 | |
ag= |
| = |
| *10−11+23−12=3,72 |
| | (3,393)2*1012 | | 11,51 | |
8 maj 11:07
Pretty: Pięknie dziękuję właśnie miąłabym problem z działaniem na tych potęgach .. dziękuję raz
jeszcze
8 maj 11:11