Rozwiąż równanie wielomiany pomocy!!!
BartekW: x3−5x2−2x+10=0 i 8x5+x2=0
26 maj 18:05
Godzio:
x
2(x−5) − 2(x−5) = 0
(x−5)(x
2 − 2) = 0
(x−5)(x−
√2)(x+
√2) = 0
x = 5 v x =
√2 v x = −
√2
8x
5 + x
2 = 0
x
2(8x
3 + 1) = 0
x
2(2x+1)(4x
2 − 2x + 1) = 0
26 maj 18:28
kajunia : x
2(8x
3+1)=0
x
2=0 v 8x
3+1=0 ←wzor skroconego mnozenia a
3+b
3
(2x+1)(4x
2+2x+1)=0
2x+1=0 a 4x
2+2x+1>0
x
2(x−5)−2(x−5)=0
(x−5)(x
2−2)=0 ← wzor skroconego mnozenia a
2−b
2
x=5 v (x−
√2)(x+
√2)=0
x=
√2 v x=−
√2
26 maj 18:30
Diana: 3(x−2)−0 5(x−10)=−6
8 maj 21:38