sinusy i kosinusy
henry: Ile istnieje nieprzystających trójkątów równoramiennych o podstawie długości 10, w których
sinus jednego z kątów jest równy kosinusowi innego kąta tego trójkąta?
8 maj 12:03
irena_1:
sinα=cosβ
czyli
α=900−β lub α=900+β
W pierwszym przypadku α+β=900, więc trójkąt jest prostokątny i równoramienny, więc α=β=450
W drugim przypadku kąt α jest rozwarty, więc musi być kątem między ramionami, wtedy β jest
kątem przy podstawie i
α+2β=1800
900+β+2β=1800
3β=900
β=300
α=1200
Są 2 takie trójkąty− prostokątny o przeciwprostokątnej długości 10 oraz rozwartokątny o kącie
między ramionami 1200 i najdłuższym bokiem o długości 10.
8 maj 12:18