Oblicz x
lifer: Liczbę 125 przybliżono liczbą x. Oblicz x jeśli błąd względny przybliżenia wynosi 6%.
8 maj 17:29
Saizou : 125≈x
| | przybliżenie−wartość dokładna | |
bł. względny= |
| *100% |
| | wartość dokładna | |
8 maj 17:31
lifer: A jak to dalej obliczyć?
8 maj 17:34
Kamcio :): rozwiązać równanie proponuję
8 maj 17:37
lifer: Ale nie wiem właśnie jak rozwiązać to równanie
8 maj 17:44
pigor: ..., a więc z warunków zadania masz np. równanie:
| |125−x| | |
| = 6% /*1000 ⇔ 8|125−x|= 60 /:8 ⇔ |125−x|= 7,5 ⇔ |
| 125 | |
⇔ 125−x= −7,5 lub 125−x= 7,5 ⇔ x=125+7,5 lub x=125−7,5 ⇔
⇔
x=125 ±7,5 ⇔
x=132,5 lub
x=117,5 . ...
8 maj 19:20
ufo: japierdole ufo ufo
10 gru 21:13
koler: rozwiąże to ktoś bardziej jasno? ⇔ 8|125−x| − z kąd np wzięła się ta 8
13 sty 13:55
13 sty 14:25