Rozwiąż nierówność, delta na minusie i co dalej?
plus: Rozwiąż nierówność −2x2 +x −3 < 0.
I co dalej skoro Δ= −23 ?
4 lut 14:21
Artur z miasta Neptuna:
skoro Δ<0 to NIE MA MIEJSC ZEROWYCH
współczynnik 'a' <0 (bo a = −2) ⇒ wielomian jest w całości UJEMNY (bo nie ma miejsc zerowych)
rozwiązanie: x∊R
4 lut 14:23
Tomek:

delta ujemna znaczy nie przecina osi OX czyli jest jak wyżej
4 lut 14:24
plus: dzięki, a jakie rozwiązanie by musiało być żeby ∅ ?
4 lut 14:27
Artur z miasta Neptuna:
np.
2x2 +x + 3<0
lub
−2x2 + x − 3 >0
4 lut 14:28
Artur z miasta Neptuna:
dla takich nierówności rozwiązanie to zbiór pusty
4 lut 14:28
h: −2xΔ
4 lut 14:33
h:
4 lut 14:34
z: y=−3(x−2)2+4
8 maj 19:58
Technik: fajna postać kanoniczna
8 maj 19:58
.....: x⋀3+4x2−2x−8=0
23 sty 19:06