..
asdf: Witam, pytanko

Uniwersum = {n∊ ℤ}
A = {n∊ℕ}
B = {n∊ℕ: n < −2}
~A = {n∊Z, n < 0} ?
~B = {n∊Z, n ≥ 2} ?
8 maj 21:46
Basia:
jeżeli te cuda ~A i ~B mają być dopełnienieniami to owszem jest dobrze
8 maj 21:48
asdf: 
no to super

dzieki
8 maj 21:50
asdf: a takie zadanie:
A = {{a,b},a,b,∅}
B = {{a,b},{∅}}
nie zachodzi tutaj żadna inkluzja nie? i nie ma ma warunków, które spełniły by jakąkowiek
inkluzje.
a tutaj:
A = { {a,b}, {c,d}, c,d}
B = { {a,b}, c}
B ⊂ A, jeżeli w A damy warunek: c = d ⇒ B = A tak?
8 maj 21:55
Basia:
(1) dobrze
(2) pierwsze dobrze
(2) drugie źle
jeżeli c=d to A={a,b}, {c}, c}
i nadal jedynie B⊂A
8 maj 21:57
Basia:
równość możesz dostać jeżeli dasz a=c i b=d i c=d czyli a=b=c=d
wtedy A={{a},a} i B={{a},a}
8 maj 22:01
asdf: a no tak
8 maj 22:01
asdf: dowieść, że dla zbiorów A,B,C,D zachodzi implikacja badz rownowaznosc:
(A ⊆ B) (C ⊆ D) → (AC ⊆ B D)
(x∊A → x ∊ B) ( x ∊ C → x ∊ D) → ( (x∊A x ∊ C) → (x ∊ B x ∊ D) )
i teraz dać:
p = x ∊ A
q = x ∊ B
r = x ∊ C
s = x ∊ D
Później wystarczy udowodnic, ze to tautologia i starczy?
8 maj 22:06
Basia: napisz to jakoś porządnie, bo nic nie rozumiem
(A⊆B) ? (C⊆D) ⇒ AC ⊆ B ? D
co ma być tam gdzie znaki zapytania
i co oznacza zapis AC ?
8 maj 22:08
asdf: (A ⊆ B) i (C⊆D ) → ( A i C ) ⊆ B i D
i − część wspólna − wlasnie okroiło to o znaki (daszek − shift+6)
8 maj 22:11
asdf: (x∊A → x ∊ B) i ( x ∊ C → x ∊ D) → ( (x∊A i x ∊ C) → (x ∊ B i x ∊ D) )
8 maj 22:12
Basia:
z założenia:
x∊A ⇒ x∊B
x∊C ⇒ x∊D
x∊A∩C ⇔ x∊A ∧ x∊C ⇒ x∊B ∧ x∊D ⇔ x∊B∩D
a skoro ta implikacja zachodzi to A∩C ⊆ B∩D
8 maj 22:16
asdf: no i o to chodzilo

dzieki

bedziesz dlugo? robie zadania i jak bym mial jakies watpliwosci
to bym napisał ok?
8 maj 22:19
Basia: będę, ale możliwe, że z przerwami
gdyby nie było odpowiedzi wykaż się cierpliwością
8 maj 22:21
asdf: jeżeli mam takie coś:
| ∪∞ | |
| An, jest to równoznaczne z : |
| n=1 | |
I = <1;
∞> A
i?
8 maj 22:49
Basia:
nie rozumiem drugiego zapisu
∪(n=1,2....) An = A1∪A2∪A3∪...........................................
8 maj 23:03
asdf: ok, juz pisze:
| U∞ | | U | |
| An ⇔(równoważne zapisowi) K = <1;∞>: |
| A n  |
| n=1 | | n ∊ K | |
o to chodzi, że jest to rodzina zbiorów, gdzie przedział jest od 1 do
∞?
8 maj 23:09
asdf:
U∞n=1 An, tak jak masz całke oznaczoną − kres dolny: n =1, kres górny: ∞
8 maj 23:10
8 maj 23:26
asdf: część wspólna:
(−∞;−1>
8 maj 23:26
Basia:
masz znaleźć sumę i iloczyn
A1 = R−[1;+∞) = (−∞;1)
A2 = R−[2;+∞) = (−∞;2)
.................
An = R−[n;+∞) = (−∞;n)
...............................
U = R
∩ = (−∞;1)
8 maj 23:31
8 maj 23:34
Basia:
wg mnie może być I = R−(−1;1)
dla i=±1 dostajesz A−1=A1 = {1}
ale dla i∊(−1;1) zapis [1;i2] nie ma sensu
no chyba, że wtedy mamy odwrócić i zapisać [i2;1]
ale tak się raczej nie robi
8 maj 23:44
8 maj 23:49
Basia:
N+ to przecież zbiór, a n to element zbioru
nie może być n=N+
może być zamiast I=N+ n∊N+
myślę, że tutaj coś się komuś troszkę rozjechało
chciał napisać ∩I i ∪I gdzie I=N+
a jak już napisał tak jak napisał wystarczyło dodać, że n∊N+
po prostu I nie jest tu potrzebne
sądzę, że to tak z rozpędu wyszło
8 maj 23:57
asdf: tak, o to mi chodziło

Dzięki wielkie − z rozpędu tak samo napisałem chyba jak autor tej
książki (a dokładnie to mój wykladowca..)
8 maj 23:59
asdf: jestes jeszcze?
9 maj 00:11
9 maj 00:12
asdf: może 1.a
R = {<−2,6>, <−1,6>,<4,−2>,<4,0>,<4,6>,<5,−2>,<5,0>,<5,6>}
to tak będzie?
9 maj 00:15
Basia: tak; oczywiście
dokładnie o to chodzi
wyznaczyć relację to wskazać zbiór takich par <a,b>, że aRb
9 maj 00:21
asdf: a no to proste

jak chodzi o 2a, jak to zrobić?
R = {<a,b>, <a,c>,<b,c>}
D(R) = {a,b}
D
−1(R) = {b,c}
P(R) = {a,b,c}
?
9 maj 00:23
Basia:
dlaczego używasz symbolu D−1(R) ?
tak piszecie ?
jak dla mnie to dziedzinami są zbiory: A={a,b} i B={b,c}
i tyle, ale może macie jakieś inne oznaczenia
9 maj 00:30
asdf: D−1(R) = zbiór wartości funkcji, dziedzina(R) to zbiory poprzedników, przeciwdziedzina −
zbiór następników.
D−1(f) − to nie tylko jest w matematyce dyskretnej, ale i w szkole sredniej chyba tez sie
uzywa takich zapisów(albo ZWF − nie pamietam juz)..
9 maj 00:32
Basia:
przecież relacja nie jest funkcją
dlatego się zdziwiłam bo dla nie D−1(f) oznacza zbiór wartości funkcji
ale skoro takich oznaczeń używacie to w porządku
9 maj 00:36
asdf: no jak w funkcji nie istnieje relacja? przecież y zależy od x..
9 maj 00:38
Basia:
a co to za funkcja, która jednemu a przyporządkowuje i b, i c ?
9 maj 00:40
Basia:
funkcja jest relacją
relacja nie musi być funkcją
9 maj 00:41
Vizer: Oj misiu kolorowy, funkcja jest relacją, ale nie każda relacja jest funkcją.
9 maj 00:41
Vizer: Propsy dla
Basi
9 maj 00:41
asdf: chodzi mi ogólnie, np.
f(x) = y, y zalezy od x,
f(x,y) = z
to już zależne z jest od x i y.
9 maj 00:42
Basia: asdf mylisz pojęcia
można określić relację przy pomocy funkcji np. w ten sposób
xRy ⇔ f(x) = y
wtedy x∊Df y∊D−1(f)
albo
<x,y>Rz ⇔ z=f(x,y)
wtedy <x,y>∊Df z∊D−1(f)
ale jak Ci już kilka razy napisaliśmy relacja nie musi być funkcją
choćby ta Twoja
{ <a,b> <a,c> <b,c> }
nie da się jej opisać przy pomocy funkcji
bo jeżeli f(a) = b i f(a)=c i f(b)=c to f nie jest funkcją
jest jakimś przyporządkowaniem, ale nie funkcją
9 maj 00:53
asdf: ale ja nigdzie nie napisałem, że każda relacja jest funkcją...jedynie w poście z godz. 00:38
napisałem, że funkcja jest relacją.
9 maj 01:00
asdf: rozumiem to co napisalaś i zgadzam się z tym w 100%
9 maj 01:00
Basia: no to przeczytaj swój post z 00:32
9 maj 01:01
Damian: ~A = {n∊Z, n < 0} ?
~B = {n∊Z, n ≥ 2} ?
`A=nierówność jest zerowa jeżeli wynik nierówności ma być mniejszy od zera.
`B=nierówność jest zerowa jeżeli wynik nierówności ma być większa lub równa dwa.
9 maj 01:02
asdf: no tak, gdzie jest tam napisane, że relacją jest funkcja?
9 maj 01:02
asdf: chciałem jedynie pokazać zapis D−1 i że używa się to w funkcjach..a nie, że relacja jest
funkcją.
9 maj 01:03
Basia: no już dobrze, po prostu źle sformułowałeś wypowiedź
" D−1(R) = zbiór wartości funkcji "
to mnie wprowadziło w błąd, ale już sobie wyjaśniliśmy co trzeba
a napisz mi jeszcze co to jest u Was P(R)
9 maj 01:05
asdf: 
P(R) = pole relacji: D(R) + D
−1(R), ja to rozumiem, że jest to po prostu zbiór "liczb",
które są istotne w tej relacji

"liczb" − wartości i argumenty
9 maj 01:07
Vizer: Twój post z 00 : 38 ma wydźwięk pytania z niedowierzaniem, więc interpretacja po przeczytaniu
była jedna.
9 maj 01:08
Basia:
no to już mamy opanowaną symbolikę i wszystko gra w tamtym przykładzie
9 maj 01:10
asdf: 
Jutro kolokwium

Myśle, że zalicze
9 maj 01:17
Basia: na pewno; przecież wszystko dobrze rozwiązujesz
9 maj 01:18
asdf: dzięki bardzo za pomoc

Jeszcze ogarnę matlaba i ~3 położę się spać
9 maj 01:22
Basia: no to dobranoc; wyśpij się przed tym kolokwium
9 maj 01:25
asdf: dobranoc

oj ciężko będzie

kawa z rana i na uczelnie..pierw wejściówka, pozniej kolokwium..co studia
robią z człowiekiem...PANIE PREMIERZE, jak żyć?
9 maj 01:30
Trivial: asdf, przesadzasz!
9 maj 10:52