matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
student:(:
rozwiąż równanie: z
2
−5z+7+i=0
8 maj 16:08
Mila:
z
2
−5z+7+i=0 Δ=25−4*(7+i)=25−28−4i Δ=−3−4i=(1−2i)
2
√
Δ
=1−2i
5−(1−2i)
5+1−2i
z
1
=
lub z
2
=
2
2
4+2i
6−2i
z
1
=
lub z
2
=
2
2
z
1
=2+i lub z
2
=3−i
8 maj 16:16