pytanie
tn: proszę o rozwiązanie.
8 maj 13:07
aniabb:
sin()=1/2
3x+π/3 = π/6 +2kπ lub 3x+π/3 = 5π/6 +2kπ
3x= −π/6 +2kπ lub 3x = 3π/6 +2kπ
x= −π/18 +2/3kπ lub x = π/6 +2/3kπ
8 maj 13:16
aniabb: aa jeszcze sin()=−1/2 ..analogicznie
8 maj 13:16
aniabb:
3x+π/3 = − π/6 +2kπ lub 3x+π/3 = −5π/6 +2kπ
3x= −3π/6 +2kπ lub 3x = −7π/6 +2kπ
x= −π/18 +2/3kπ lub x = −7π/18 +2/3kπ
8 maj 13:18
tn: i potem podstawiać różne k?
8 maj 15:53
aniabb: można ..ale po co?
8 maj 15:55
tn: aaa, bo nie napisałem, że x należdy do <0, pi>
A możesz rozwiązać to z podstawieniem :
alfa = 3x+ pi/3?
8 maj 15:56