Jak wyznaczyc extreme funkcji i przedziały monotonicznosci
piotr: Jak wyznaczyc extreme funkcji i przedziały monotonicznosci
f(x)=x3−4x4+4x+2
18 lut 12:42
pit:

ja bym to zrobił tak:
f'(x) = 3x
2−16x
3+4
x
2=t
3t−16t
2+4
Δwychodzi ujemna
więc
f↗ na (−
∞;+
∞) dla x∊R
18 lut 13:08
pit: funkcja nie zmienia znaku więc nie bd miała ekstremum
18 lut 13:15
sssss: pit polecam przyjzec sie temu co napisales
18 lut 13:17
sssss: przyjrzeć*
18 lut 13:17
Godzio:
błąd pierwszy:
x
2 = t ⇒ x
3 ≠ t
2
błąd drugi Δ > 0
błąd trzeci: ramiona są do dołu
18 lut 13:20
bart: a przede wszystkim to chyba bedzie x
3−4x
2+4x+2, bo mało kiedy najwyzsza potega nie jest na
poczatku

pit widze poszalal
18 lut 14:06
karolina: ktoś obliczy? pochodna z x2−ln(x+1)
8 maj 19:41