W pracowni jest 5 stanowisk komputerowych, obserwowano stopień ich wykorzystania
natkob90: Witam. Nie wiem jak rozwiązać to zadanie proszę o pomoc.
W pracowni jest 5 stanowisk komputerowych, obserwowano stopień ich wykorzystania w ciągu zajęć
na uczelni i określono prawdopodobieństwo p=0,1 że dane stanowisko nie będzie wykorzystane (
będzie wolne).
p=0,1 q=0,9 n=5
x − liczba dostępnych komputerów z pośród 5
6 maj 14:04
zzZ: A polecenie?
6 maj 14:12
natkob90: chodzi o to że właśnie to jest polecenie −> W pracowni jest 5 stanowisk komputerowych,
obserwowano stopień ich wykorzystania w ciągu zajęć na uczelni i określono prawdopodobieństwo
p=0,1 że dane stanowisko nie będzie wykorzystane ( będzie wolne).
zaczęliśmy rozwiązywać je i to dane nasze:
p=0,1 q=0,9 n=5 x − liczba dostępnych komputerów z pośród 5
zrobiliśmy tabelkę funkcje prawdopodobieństwao to ona: :
X i = 0 1 2 3 5
P i = 0,59 0,32805 0,0729 0,2081 0,00001
i nie wiem skąd wzięły się cyfry w P i
6 maj 14:47
6 maj 14:48
natkob90: aa i zaczeliśmy rozwiązywać ale ja nie riozumiem o co chodzi

p(x=k) = (n/k)
p(x=0) = 5/0
P=(x=1)= 5/1 = 5 ! dzielone przez (5−1)! = 1! i więcej nie ma
6 maj 14:53
aniabb:
a reszta to wzór co Ci podałam
6 maj 14:57
natkob90: ale nie wychodzi mi

nie wiem co źle robię proszę o pomoc!
| | 5 | |
P(x=0) = |
| * 0,1 1*0,9 5−1 = 0 a tutaj powinno wyjść 0,59  |
| | 0 | |
| | 5 | | 5 | |
P(x=2)= |
| * 0,12*0,95−2 = i nie wiem jak pomnożyć |
| * 0,12 |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 10:25
aniabb: z definicji 0! = 1
7 maj 10:27
aniabb: a poza tym 5/0 to nieoznaczoność
7 maj 10:28
aniabb: | | 5! | |
P(x=0) = |
| •0,10•0,95 = 1•1•0,59049 = 0,59049 |
| | 5!•0! | |
| | 5! | |
P(x=1) = |
| •0,11•0,94 = 5•0,1•0,6561 = 0,32805 |
| | 4!•1! | |
| | 5! | |
P(x=2) = |
| •0,12•0,93 = 10•0,01•0,729 = 0,0729 |
| | 3!•2! | |
| | 5! | |
P(x=3) = |
| •0,13•0,92 = 10•0,001•0,81 = 0,0081 |
| | 2!•3! | |
| | 5! | |
P(x=4) = |
| •0,14•0,91 = 5•0,0001•0,9 = 0,00045 |
| | 1!•4! | |
| | 5! | |
P(x=5) = |
| •0,15•0,90 = 1•0,00001•1 = 0,00001 |
| | 0!•5! | |
7 maj 10:35
natkob90: a czy mogłabym Cie po prosić abyś mi sprawdziła czy dorbze rozwiązuje?
| | 5! | | 5! | | 1*2*3*4*5* | |
= |
| = |
| = |
| = 20  |
| | (5−2)!*2! | | 3!*2! | | 6! | |
7 maj 10:36
natkob90: oo dziekuje bardzo
7 maj 10:36
aniabb: 3!•2! ≠ 6!
bo
1•2•3•1•2 ≠ 1•2•3•4•5•6
7 maj 10:41
natkob90: dziękuje Ci bardzo

już rozumiem

jestes wielka!

juz ta silnie czaje

a czemu jak było
0,1
0 to wszyło = 1?

wiem jestem męcząca ale jakoś ciężko to mi wchodzi... przepraszam
7 maj 10:51
7 maj 10:54
natkob90: a czy umiałabyś mi wytłumaczyć jak się wypisuję dystrybuantę?
czyli to F(x) = { że np. 0 dla −
∞ x < 0 itd ja nie wiem w ogóle jak to sie oblicza

proszę
pomóż mi
7 maj 11:36
aniabb: dystrybuanta to suma prawdopodobieństw wszystkich mniejszych i równych czyli u Ciebie będzie
X i = 0 1 2 3 4 5
P i = 0,59 0,32805 0,0729 0,0081 0,00045 0,00001
F(x)= 0,59 0,91805 0,9914 0,9995 0,99995 0,99996
7 maj 11:51
aniabb: no tak..nie skopiowałam tego ogonka przy pierwszym i dlatego tak daleko od 1 na końcu
7 maj 11:57
natkob90: czyli mam to zapisac w sposób następujący
F(x) { 0 dla − ∞ x < 0
{ 0,59 dla 0 ≤ x < 1
a skąd 0,91805?
7 maj 11:58
aniabb: suma 0,59 i następnego czyli 0,32805
zamiast 0,59 wstaw 0,59049
7 maj 12:18
natkob90: ok dziękuje Ci bardzo poradziłam sobie z tym

a jeszcze do tego zadania mamy zrobić coś
takiego ale nie wiem jak to się nazywa

P(x=0)
P(1≤ x ≤ 5) = ? nie wiem ocb

wcześniej robilismy coś takiego ale to wyglądało tak:
P(a < x ≤ b ) = F(b) − F(a) i np:
P( 1 < x ≤4) = F(4) − F(1) = i z dystrybuanty braliśmy czyli tutaj byłoby 0,99995 − 0,59049 =
0,40946
i w ogole jak takie obliczenia się nazywają? i jak jest P(1≤ x ≤ 5) <− coś takiego to jak to
się oblicza w ogóle po co mamy podane że P(x=0) nie czaje
7 maj 12:55
aniabb:
P( 1 < x ≤4) = F(4) − F(1)
P(1≤ x ≤ 5) = P(0< x ≤ 5) = F(5) − F(0)
i faktycznie z dystrybuanty
liczysz po to że tam miałaś pojedyncze przypadki a tu chcesz zakres
7 maj 12:58
natkob90: a jak to się nazywa?

i jak dalej to rozwiązać? czy już nie trzeba? bo nie wiem
7 maj 13:01
aniabb: trzeba wpisać wartosci z dystrybuanty ..ale masz dobrze więc nie pisałam
nazywa się np:
oblicz pr−wo ,że nie bedzie wykorzystane więcej niż 5 a mniej niż 1 komputer ...
oczywiście równiez mozna to policzyć dodając poszczególne pr−wa ..ale jak masz ciagłe rozkłady
to już koniecznie z dystrybuanty
7 maj 13:10
natkob90: ok dziękuje CI

a mam jeszcze jedno zadanko:
Program komputerowy generuje liczby losowe za zbioru liczb rzeczywistych , a konkretnie < −2, 6
> z jednakowym prawdopodobieństwem.
określamy x:
x− zmienna losowa ciągła przyjmująca rzeczywsite wartości przedziału < −2, 6 >
funkcje gęstości:
f(x) = { 0 dla −
∞ < x < −2 { 0 −
∞< x < a
18 −2 < x < 6 1 (b−a) ≤ x ≤ b
0 6 < x < +
∞ 0 b< x < +
∞
skąd
18 
? skąd 1(b−a) co to jest a co b?
7 maj 13:32
natkob90: to jest 1/8 troche nie wyraźnie tam widac
7 maj 13:33
aniabb: a to początek przedziału tu(−2)
b to koniec przedziału tu (6)
żeby całość była równa 1 to gęstość musi być 1/8
7 maj 13:39
aniabb:

pole pod krzywą to zdarzenie pewne czyli równe 1
7 maj 13:42
natkob90: a skąd wiemy że to zdarzenie pewne? jak to się odróżnia?
7 maj 13:44
aniabb: i powinnaś mieć 1/8 −2 ≤ x ≤ 6 u ciebie brakuje ≤ jest <
7 maj 13:45
natkob90: 1/8 −2 < x < 6 1(b−a) ≤ x ≤ b <− tutaj 6 − (−2) = 6+2 = 8 to czemu jest 1?
7 maj 13:45
aniabb: bo to suma wszystkich możliwości więc pewne..albo pamiętaj wzór że gęstość jednostajnego =
1/(b−a)
7 maj 13:46
natkob90: i powinnaś mieć 1/8 −2 ≤ x ≤ 6 u ciebie brakuje ≤ jest < czyli jak powinno być?
7 maj 13:47
natkob90: aha już wiem

dzieki temu 1/(b−a) już wiem
7 maj 13:48
natkob90: zazdroszczę Ci tej wiedzy którą posiadasz!
7 maj 13:48
natkob90: a do tego zadania pisaliśmy jeszcze :
P(−1 < x ≤ 2+ = P ( − 1 < x < 2) skąd − 1 i 2 się wzieło?
P ( x > 0 )
P ( x = 1, 2 ) = 0
P ( 3 ≤ x < 8 ) dlaczego 3?
P ( 3 ≤ x ≤ 2 ) dlaczego 3 i 2? a nie −2
P ( x ≥ 4 ) dlaczego 4?
8 maj 08:36
natkob90: przepraszam tutaj zapomniałam dodac minusa więc będzie poprawnie:
P ( − 3 ≤ x ≤ 2 ) dlaczego − 3 i 2? a nie −2
8 maj 08:37
aniabb: z treści zadania..po prostu kazali policzyć rózne pr−wa ..
8 maj 08:43
natkob90: czyli po prostu sami wybieramy sobie obojętnie jakie cyfry?
8 maj 08:49
aniabb: zazwyczaj są podane..ale możesz wybrać sama
8 maj 08:53