matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1486,
1485
,
1484
,
1483
,
1482
,
1481
,
1480
,
1479
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Karin:
Wiadomo, ze αε(π/2,π) i sinα=0,6. Oblicz cos3α. Prosze o pomoc
14
kleszcz:
Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat ABCD. Punkt F jest środkiem krawędzi AD, odcinek EF jest wysokością ostrosłupa(patrz rysunek). Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, że
4
abc:
Dane są zbiory A={1,2,3,4,5,6,7} i B={1,2,3}. Wybieramy losowo zbiór i z niego kolejno bez zwracania trzy liczby, które zapisane w kolejności losowania tworzą ciąg trzyelementowy.
2
Gniewna Dama:
x
3
+X
2
−x−1=0 x
2
(x+1)−x−1=0
4
Darek:
(Trapezy) Czy tylko na trapezie równorammiennym można opisać okrąg?
1
Kinia:
Bryła B1 powstala w wyniku obrotu figury{(x,y): |x|+|y|≤4 x,y ∊R} wokół osi OX a bryla B2 w wyniku obrotu wokół OY . Oblicz różnice objętości brył B1 i B2.
2
aga:
Na parking wjechało 5 samochodów z numerami rejestracyjnymi zaczynającymi się od: TK, TKI, TOS, TBU, TJE. Ile jest wszystkich możliwości zaparkowania tych samochodów na pięciu ponumerowanych
3
gość :
Czy miejsce zerowe można liczyć z mianownika, czy tylko z licznika? Ułamek jest ujemny, jeśli licznik równa się 0, ale mianownik też.
3
Gazam:
Na okręgu o promieniu 6cm opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 150 stopni. Oblicz długość podstawy tego trójkąta.
8
bud:
∫e
(
arcsinx) dx
2
bud:
∫arctgx/x
2
dx
5
Gniewna Dama:
Jeżeli ctgα=
√
2
−1 oraz α jest kątem ostrym, to tgα ma wartość?
1
kleszcz:
Czemu trójkąt ABE jest prostokątny
?
15
Gniewna Dama:
:::rysunek::: Na osi liczbowej x przedstawiony jest zbiór rozwiązań nierówności:
1
Anitka2828:
Wykonaj działania, podaj konieczne założenia:
10
beataaa:
Witam. Mam zadanie, z którym męczę się już i męczę... Błagam, niech mi ktoś pomoże
14
Emily Fields:
Odpowiedz na pytania: 1.What kinds of 'good stress' do you have in your life?
11
kika22c:
rozwiąż układ równań metoda akademicką. {2x − y +2z=1
9
młoda5:
Mógłby ktoś sprawdzić czy jest dobrze?
7
masło:
W ciągu arytmetycznym (a
n
) dane są wyrazy a
2015
=2016 i a
2016
=2015. Wzór ogólny tego ciągu ma postać
3
gil:
Przekątne trapezu dzielą go na cztery trójkąty. Pola trójkątów zawierających podstawy trapezu są równe odpowiednio m
2
i n
2
. Udowodnij ze pole trapezu jest równe (m+n)
2
4
x:
Oblicz:
sin
2
25°−sin
2
65°
7sin20°cos20°
10
dana78:
prosze sprawdź 3
√
50
−2
√
200
+4
√
50
=3
√
25x2
−2
√
100x2
+4
√
25x2
=3x5
√
2
−2x10
√
2
+4x5
√
2
=
1
lok:
∫x
−
2/3 ln(5x)dx (x>0) function(obj, start) {
1
AAA:
Czy moze ktos mi pomoc z tym przykładem? (nie wiem czy czytelnie zapisałem) całka z e do potegi minus x kwadrat
14
spirner:
n
2−1
2n
2n−2
+
=18
ma ktoś pomysł jak to rozwiązać starałem się normalnie ze wzoru ale mi wychodzi z pierwszego
2
lok:
prosze o pomoc w rozwiazaniu calki:
3
A:
Właściwie chodzi mi ogólnie o to jak rozwiązuje się tego typu równania ale chociażby na tym przykładzie? Kiedy mam podać ile wynosi α np. gdy sinα=−
√
2
4
2
Theosh:
Oprocentowanie kredytu w banku wynosiło 15%. Bank podwyższył oprocentowanie kredytu o 3 punkty
2
abc:
Wyznacz najmniejsza wartosc funkcji f(x) = 19 − 27x
2
− 134x na przedziale <−4, −1>
6
stanisław:
Czy prosta Y = 0 jest styczna do wykresu funkcji f(x) = x
3
?
5
Paan:
Dane jest równanie x
4
+mx
2
+n=0. Wyznacz zależność między liczbami x
1
, x
2
, m, n, aby to równanie miało cztery pierwiastki takie, że x
1
=−x
2
i x
3
=−x
4
.
14
kyrtap:
Dzisiaj obchodzimy święto, ktoś wie jakie
5
Kasia:
1
Wykaż jeśli a<0, to a+
≤−2
a
4
abc:
Na srodkowej CD trójkata ABC wybrano punkt E. Wykaz,˙ ze trójkaty ˙ AEC i BEC maja równe pola.
3
abc:
Liczba
3
√
125
2
: 5
5
3
jest równa
0
threat:
Trafiłem na takie zadanko: Dany jest czworościan, którego wysokości przecinają się w jednym punkcie. Udowodnij, że ten
3
masło:
:::rysunek::: Dany jest trapez równoramienny w którym |BC|=|AD|=|DC|=29, a wysokość trapezu jest równa 21.
9
ala:
m
f(m,r,h)=
r
2
πh
nw jak to policzyć ? ktoś mógłby mi pomóc?
2
gil:
√
2
Rozwiąż równanie: sin4x (razy) cos4x =
4
4
gil:
3−3x
funkcja g(x)=
jest pochodną jakiej funkcji ?
(x+1)
3
1
August:
Rozwiąż nierówność b) (x
2
+x−2)(2x
2
−3x+1)>0
3
Darek:
(planimetria) Nie wiem jak to ruszyć. W trójkąt prostokąty wpisano okrąg o promieniu 2. Jeden z kątów ostrych trójkąta ma miarę 2 alfa.
1
abc:
Dwa kolejne wyrazy ciagu geometrycznego (an) sa równe 3 i 18. Wyrazem tego ciagu moze˙ byc liczba
2
Kinia:
Promień podstawy stożka jest równy 3
√
2
. Przez wierzchołek i cieciwe podstawy stożka o długości 6 poprowadzono płaszczyznę. Otrzymany przekrój jest trojkatem rownoramiennym o kacie
2
Mon:
Dla jakich wartości parametru m prosta y=mx−m−2 ma co najmniej jeden punkt wspólny z prostokątem abcd, jeżeli A(0,0) B(1,0) C(1,2) D(0,2)?
3
Asia:
Ze zbioru X={4,5,6,7,8} wybieramy losowo 2 razy jedną cyfrę bez zwracania, a następnie z powstałych cyfr tworzymy liczbę dwucyfrową. Liczba zdarzeń elementarnych tego doświadczenia
2
MONIA:
1.Mamy dwa pojemniki: pierwszy ma kształt szescianu, drugi − ostrosłupa prawidłowego czworokatnego. Przekatna szescianu ma długosc 6√2cm
4
RM:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
5
kinga:
1.Funkcja liniowa f jest okreslona wzorem f(x) = ax + a, gdzie a > 0. Wówczas spełniony jest warunek
1
abc:
Suma dwudziestu poczatkowych wyrazów ciagu arytmetycznego (an) danego wzorem an =
1
2
n+5
10
Mleko PW:
∫x
2
/[cos
2
(x
3
+1)] dx
2
Julka-Wrocław:
"Wzór na ilość kombinacji diagramów Venna dla n−zbiorów."
2
abc:
Liczby a i b sa dodatnie oraz 12% liczby a jest równe 15% liczby b. Stad wynika, ze˙ a jest równe
1
Marta:
Oblicz długości boków prostokąta, jeżeli razem z długością jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny
5
Agata19:
log
0,1
q = 2 − 2log 5 + log 4
4
konix:
W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 3 kula białe, 4 czarne i 5 niebieskich. Wybieramy losowo trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule będą w jednym
10
Michał:
Witam, Czy mogę sobie zadanie z planimetrii przenieść do układu współrzędnych?
3
konix:
Partię 50 sztuk towaru poddaje się kontroli w następujący sposób. Losuje się w następujący sposób. Losuje się dwie dwie sztuki i sprawdza ich jakość. Jesli co najmniej jedna z nich jest
1
Klaudia:
Jak się zabrać za całkę ∫ (3x
2
+1)/((x
2
−1)
2
)
5
licealista:
f(x)=(−1)
x
* x określić ZW. Określiłem ZW "na oko" ZW ={...−7,−5,−3,−1,0,2,4,6,8...}, tylko jak to udowodnić matematycznie?
5
załamana50:
Zadanie 1 Tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem , którego cosinus jest rowny 4/5, zaś jego
4
ja:
Odcinek EF łaczacy ´srodki dwóch dłuzszych boków prostokata ˙ ABCD dzieli go na dwa kwadraty, przy czym przekatna prostokata jest o 3 dłuzsza od przekatnej kwadratu. Oblicz ˙
12
5-latek:
:::rysunek::: Niech na rysunku bedzie ∡BOA
1
=∡A
1
OA
2
=∡A
2
OA
3
=∡A
3
OA
4
=x
8
pochodna2:
hej mam zadanie: Rzucamy sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy szóstkę w
1
abc:
Ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} losujemy liczbe x, a ze zbioru {−7, −6, −5, −4, −3, −2, −1} liczbe
1
Janusz:
Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f należących do przedziału <0;20π>. f(x)=sin2x
15
sylwiuska1003:
Zadanie 1. Rozwiaz równanie : x³−7x²+12x=0
1
Żyd:
cos(πx)= − cos(2πx) Jak to obliczyć bez używania:
5
kef_gab:
√
5
−
√
3
/
√
5
+
√
3
+
√
15
0
5-latek:
Dobry wieczor
Pozdrawiam
Milu
mozesz sprawdzic ? http://matematyka.pisz.pl/forum/284190.html
1
kinga:
Wskaz liczbe, która spełnia równanie ˙ |3x + 2| + 2x = 0. A) x = −1 B) x = 1 C) x = 2 D) x = −2
0
kinga:
1.Pan Jakub ma 4 marynarki, 7 par róznych spodni i 10 róznych koszul. Na ile róznych sposo− ˙ bów moze sie ubrac, jesli zawsze zakłada marynarke, spodnie i koszule. ˙
1
k:
oblicz długość łuku krzywej y=sqrt(1−x
2
) x∊[0;1/2]
8
Adam:
Skróć ułamek algebraiczny. Koniecznie podaj założenia
6
Grzeniuu:
Zbadaj na podstawie definicji monotonicznosc funkcji w podanym przedziale
1
beczka :
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 9 i 12 cm obracamy wokół krótszej podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły
4
lolo:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ma długość 12 , a wysokość ściany bocznej , poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa, ma długość 15.Ostrosłup przecięto płaszczyzną
7
aga:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , którego krawędź boczna ma długość: 10 cm,a pole podstawy jest równa 72 cm'2
0
dana78:
log
2
7
1
3
=log
3
3
3
−
1
=
1
3
x(−1)log
3
3=−
1
3
10
hmmm:
Pomocy
Usuń niewymierność z mianownika ułamka.
4
kj:
Po trzykrotnej obniżce ceny towaru za każdym razem o p% końcowa cena stanowiła 64/125 ceny początkowej. Oblicz p. Zakoduj wynik, zapisując kolejne trzy cyfry po przecinku rozwinięcia
1
sxec:
Dany jest trójkąt ABC , gdzie A(2;\;−3),\;B(8;\;−1) i C(3;\;4). Wysokość wychodząca z wierzchołka C przecina podstawę AB w punkcie D. Oblicz współrzędne punktu D oraz długość
1
Monia:
dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. W ten trójkąt wpisano okrąg o środku S. uzasadnij że kąt ASB ma miarę 135 stopni
1
Michal:
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla którego wielomian W(x) = x
3
+ px − 16 ma pierwiastek podwójny?
1
Kasia:
oblicz pole trapezu którego krótsza podstawa ma długość 12 cz tworzy z dłuższą podstawą kąt 30, drugię ramie trapezu tworzy z dłuższą podstawą kąt 45
1
Michal:
Wielomian W(x) = x
3
+ px
2
+ q jest podzielny przez dwumian x − 1, natomiast przy dzieleniu przez dwumian x + 2 daje resztę (−6). Wyznacz parametry p, q oraz rozwiąż nierówność W(x) < 0.
1
Michal:
Określ liczbę rozwiązań równania:
x
2
+ 4x +1
= m
x
2
+ 1
w zależności od parametru m.
2
Maciek:
http://iv.pl/images/74628880433623940435.png
10
(nie) matematyk:
Oblicz srednią arytmetyczną,medianę oraz dominantę(modalną) nastepujacego zestawu danych
0
Orzelke:
Wyznacz największą objętość stożka, którego tworząca ma długość c. Może ktoś pomóc? Nie wiem za bardzo od czego zacząć. mogę wyznaczyć sobie, że H=
√
c
2
−r
2
ale to mi za dużo nie daje.
3
beczka :
12 pileczek ponumerowanych od 1 do 12 wrzucono do pudełka. Wylosowano jedna, jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie :
1
kartezjusz:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne (x,y) spełniają równanie: x+IxI=y+IyI
9
prawnik:
jak policzyć taką całkę ?
0
ada:
Wyznacz punkty krytyczne i ekstrema funkcji f(x,y)= x*e
y
+y
0
Akro:
Proszę o pomoc w policzeniu granicy takiego ciągu:
n
n+
1
n
(n+
1
n
)
n
5
dana78:
log
2
7
1
3
4
noname:
sinx−sin2x−sin3x=0 korzystam ze wzorów wychodzi mi coś takiego −2sinxcos2x=sin2x ale co dalej ?
0
dipsi:
Podaj współrzędne wektora o jaki należy przesunąc wykres funkcji aby otrzymać wykres funkcji g.
0
Janusz:
Wyznacz te wartości x, dla których ciąg arytmetyczny o wyrazach:
2
Monika:
ze zbioru liczb 1,2, 3, 4, 5 losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, polegającego na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest
2
Kaka:
Obliczyć pola obszarów (albo sumę pól obszarów) ograniczonych przez linie: y=−x2 + 2x y=1/3x2 − 2x
2
stokrotka:
dany jest trapez równoramienny opisany na okręgu. ramie wynosi 8. ile wynosi obwód?
2
ashley:
Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego jeden bok przystający do wysokości walca ma długość 20cm, a przekątna tego prostokąta tworzy z drugim bokiem kąt miary
15
izka:
Mamy dany wielomian W(x) = x
3
− 3x
2
− x + 6. Wykaz ze jeżeli P(x) = W(x) + x −1, to wielomian P ma tylko jeden pierwiastek.
1
maturzystka:
Ze zbioru cyfr {1,2,3....9} wylosowano dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i ulozono w kolejnosci losowania w liczbe dwucyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob ulozono
2
dipsi:
Mam wyznaczyć wzór funkcji g(x), który powstał poprzez przesunięcie o wektor
−4
−7
f(x)=
u=[
; 2]
2x−1
2
6
serkaz97:
Ciąg (a
n
) określony jest wzorem:
2
Magda :
Jak obliczyć współczynnik kierunkowy wielomianu przy takim wzorze w (x)=a (x+2)
2
(x−3)?
2
Daro:
Oblicz sumę (2+
√
2
)+(1+
√
2
)+(1+
√
2
2
)+... .
12
Daniel:
napisz równanie okręgu wpisanego w trójkąt, którego jeden bok jest zawarty w osi OX, a dwa pozostałe boki są zawarte w wykresie funkcji f(x) = −
4
3
IxI + 4
1
stokrotka:
oblicz pole trapezu równoramiennego, którego ramię ma długość 5 a promień okręgu wpisanego r=
√
6
6
Janusz:
Niech a
n
=n
2
. Wykaż, że ciąg b
n
=a
n+1
−a
n
jest ciągiem arytmetycznym. Proszę o pomoc z tym zadaniem
5
Lolek:
Dziedzina logarytmów
27
Dawid:
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m (m⊂R) dla ktorych dziedzina funkcji f(x)=
1
√
(m−1)x
2
+ 2(m−1)x + m + 2
jest zbior liczb rzeczywistych. jak nalezy to
4
Magda :
Ile rozwiązań ma równanie |x
2
−x|=|x|?
3
G:
2−2
√
5
2
9
pol:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=|4sin2x−3|
4
Grzeniuu:
Funkcja f dla x = 3 przyjmuje najmniejszą wartość y = 2 . Dla jakiego argumentu funkcja g przyjmuje najmniejszą ( lub najwiekszą ) wartość ? Podaj najmniejszą ( lub największą )
1
Darek:
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i liczba p
2
−4 nie jest podzielna przez trzy to p=3
6
dyskretna:
Witam,
1
a:
Krawedz boczna ostroslupa prawodlowego czworokatnego tworzy z krawedzia podstawy kat 60°. Pole podstawy tego ostroslupa jest rowne 2. Oblicz jego objetosc oraz pole powierzchni bocznej.
5
A:
A(0−4) B(0,6) C(−4,4)
4
Kaka:
Obliczyć pola obszarów (albo sumę pól obszarów) ograniczonych przez linie: y=−x
2
+ 2x y=1/3x
2
− 2x
3
Patryk:
jak rozwiązywać takie nierówności?
√
m
2
− 4m − 12
<
√
33
9
maturzystka:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m
3
+m−10)x−5 jest malejąca.
3
jacek :
grupe uczniow ustawiono w dwu szeregu :w pierwszym szeregu ustawiono 8 osob a w drugim 10 jakie jest prawdopodobienstwo ze dwie losowo wybrane osoby stoja w tym samym szeregu i kolo
25
paulaa:
Wyznacz wzór funkcji, której wykres przechodzi przez punkty A=(−2, 1) i B=(4, 3).
4
prosta:
widzieliście nowy zestaw wzorów maturalnych ? Matura 2015 ?
1
pol:
Wyznacz największą wartość pochodnej funkcji f(x)=−4x(x
2
+2)
3
tyu:
2
Marta:
oblicz m dla ktorego pole ograniczone funkcjami y=|x−1|−2 i y=2mx jest najmniejsze
7
Michał:
Witam, Mam problem z dokończeniem zadania, dosłownie ostatnia linijka, w której wyrasta coś takiego:
3
ejmadziu:
Stereometria−pilnie potrzebne do matury! Zad.1. Sześcian o krawędzi 4 cm przecieto płaszczyzną zawierająca przekątną jego dolnej
2
Kasia:
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 20 cm, a promień podstawy walca jest równy 5 cm. Czy w kartoniku o kształcie takiego walca można zmieśćić 1 litr soku?
3
ejmadziu:
Zad.1.
14
Michał:
W trapez równoramienny o kącie ostrym którego miara wynosi 30
0
wpisano okrąg o promieniu 3 Wyznacz promień okręgu opisanego na tym trapezie Zakoduj cyfry dziesiątek
6
Alicja:
Dany jest ciąg o wzorze ogólnym an = n3 + 40n2 − 25n. Dla jakich n jest spełniony warunek
2
Phoebe Campbell:
⎧
2x − y = x + 1
Rozwiązać algebraicznie:
⎨
⎩
y = x − 1
1
gość premium:
Dlaczego w pierwszym przykładzie zmienił się znak w drugą stronę?
5
Gość:
Niech (5−
√
5
)
3
=a+b
√
5
gdzie a,b∊C zatem b równa się ?
7
aaaa:
Obliczyć pola figur ograniczonych krzywymi o równaniach y=lnx
6
Marcingall:
logx
logx
log5+log3
+
=
log3
log5
log3
10
załamana:
Dana jest parabola y=
1
6
x
2
−
1
2
Wyznacz równanie stycznej do tej paraboli, jeżeli styczna tworzy z osią OX kąt 120 stopni.
2
filipoo:
dla jakich wartości parametru m dziedziną równania jest zbiór jedno elementowy.
12
adamantan:
Oblicz, ile jest dziesięciocyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 5, w zapisie których występują cyfry ze zbioru 0,1,2,3,4,5.
6
filipoo:
jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma 15 stopni. wykaż ze srednia geometryczna 2 przyprostokątnych jest równa połowie przeciwprostokątnej.
11
Darek:
Proszę o pomoc z analityczną. Z punktu A=(5,0) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x
2
+y
2
=4. Wyznacz tangens kąta, pod którym przecinają się te styczne.
4
Michał:
Wyrazy ciągu (a
n
) są takie że log
p
a
1
= 1 i log
p
a
n
− log
p
a
n
−
1
= −1 dla p > 1 i n ≥ 2
8
gość :
Dlaczego ta równość jest nieprawdziwa?
10
aaaa:
Wyznacz całkę ∫
sin
2
x
1−cosx
8
xyz:
Wartość wyrażenia log
2
3
√
16
: log
3
3
√
3
/27= wyszło mi log
2
16
1
/3 : log
3
3
−
8/6 i nie wiem co dalej... pomocy! ;x
2
Kontik:
Witam Posiada ktoś konto na tej stronie i mógłby mi udostępnić materiały z:
8
BrzydUla:
:::rysunek::: Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego ABC oraz wartości funkcji trygonometrycznych
1
gość premium:
Dlaczego znak się zmienił?
12
Blue:
Hej
Ma z Was ktoś może arkusz z matury z WSiPu marcowej
?
2
szymi:
W trapezie prostokątnym wpisano okrąg promień tego okręgu wynosi 3 cm a kat ostry trapezu ma 60 sto i oblicz pole trapezu
2
Fasti 090:
pole pow.bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy 260 cm kwadratowych , a pole pow.całkowitej jest równe 360 cm kwadratowych . Oblicz objętość ostrosłupa
14
Magik:
Mam kilka zadań z odpowiedziami ,musze zaznaczyć poprawne,tam gdzie jest zaznaczona poprawna odpowiedź,jestem pewny,prosze o pomoc i sprawdzenie
1
Kasia:
Krawędz boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 18 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz obiętość tego wielośćianu.
8
Blue:
Z punktu P odległego o 10 od środka okręgu poprowadzono sieczną, Sieczna przecięła okrąg w punktach A i B takich, że |PA|= |AB|=4
√
2
. Oblicz promień tego okręgu.
3
Robert:
pomocy wyznacz a jeśli punkt p(3/2,−6) należy do wykresu funkcji f(x) a/x−3.
6
ONA. :
jedna przyprostokatna trojkata prostokatnego ma dlugosc o 1 wieksza niz druga, a jeden z katow ostrych ma miare α taka, ze tgα =5/3. Jaką długosć ma przeciwprostokątna?
3
aaaa:
jak krok po kroku wyznaczać przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji?
2
goska:
Bardzo proszę o pomoc Zad.1
3
xyz:
jeśli a, b, c, d są liczbami dodatnimi takimi, że: 3a=7b
3
Eve1:
zad1. w jakim przedziale ta funkcja y =−(x−4)
2
−6 jest rosnaca
3
Bartek:
Oblicz
3
domi :
Dla każdego n należącego do N liczba n(n+1)(n+2)(n+3) jest podzielna przez : −12
1
tryg:
Wykazać tożsamość
3
Vashen:
Liczba 725233 + x daje resztę 2 z dzielenia przez 9. Liczba x może być równa ?
6
Matematyk:
Liczba daje przy dzieleniu przez 5 reszte 2. jakie da reszty gdy bedziemy ja dzielic przez 15. Intuicyjnie wiem, ze to 2 7 i 12, ale jak to zapisac matematycznie?
11
Vashen:
Na płaszczyźnie dane są punkty: A=(4,1), B=(2,2) i C=(3,4). Kąt BAC jest równy ?
0
fanatyk:
Witam. Pomógł by ktoś z zad. z fizyki? Ile energii należy użyć, aby przenieść Księżyc z jego orbity okołoziemskiej do nieskończoności?
1
Kasia:
Stożek i kula mają równe obiętośći. Oblicz wysokość stożka, jeśli promień kuli jest równy promieniowi stożka i wynosi 6cm.
2
rl:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania rozwiąż:
8
tryg:
Oblicz pozostałe wartości jeśli tg α = 3. Jak najszybciej to zrobić?
27
kasia:
Kto mi pomoze blagam
zeby bylo dobrze napisane Rzucamy cztery razy szescienna symetryczna kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo ze za
3
matma!:
sinα+sin2α=cosα+cos2α
1
aaaa:
Za pomocą różniczki funkcji podaj przybliżoną wartość wyrażenia
ln(1,03)
5
tyu:
3
Michał:
w pojemniku jest n monet , k monet jest prawidłowych . k < n a pozostałe mają orły po obu stronach. Losowo wybraną monetą rzucamy pięć razy i otrzymujemy pięć razy orła.
1
Marta:
wykaz, ze nie istnieje ostroslup prawidlowy czworokatny, ktorego kat dwuscienny miedzy scianami bocznymi jest rowny 60 stopni
11
Wojtas:
Rozłóż wielomian w na czynniki o minimalnym stopniu. a.) w(x)=3x
4
−3x
2
4
x:
Oblicz wartość pochodnej funkcji f(x)=x/(x−1)
2
w punkcie x=−3.
2
RXE:
x+3
2
+
x−2
6
≥ 2x
1
Wojtas:
Oblicz współczynniki p i q wielomianu w, jeśli w(−1)=4 i w(0)=3 a.)w(x)=x
3
+(p−q)x
2
−4x+0,5q
0
ewapaula:
W bibliotece znajdują się książki ze statystyki, probabilistyki i inne. Losowo pojawiający się czytelnik wybiera książkę ze statystyki z prawd. 0,4, a książkę z probabilistyki z prawd. 0,1.
0
Wojtas:
Dane są wielomiany w(x)=x
3
−1 i p(x)=2x
2
+4x+1 . Wyznacz wielomian u podaj jego stopień i sumę współczynników
5
abcdef:
Oblicz miarę kąta ostrego α, jeśli sin α = cos 37 st.
0
ewapaula:
Proszę o pomoc w następującym zadaniu. Waga netto X (tony) towarów wysyłanych w kontenerach określonych wymiarów jest normalną zmienną
4
Kacper:
Jak będziesz wpisywać po kilka razy to samo zadanie, to na pewno nie uzyskasz pomocy.
6
kamila:
kto pomoze zeby bylo dobrze zrobione mam na egz jutro.
6
abcdef:
W trójkącie prostokątnym o kącie ostrym α spełniony jest warunek ctg α = 2 cos α. Kąt α ma miarę?
4
polo:
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 8 i 12, a wyskość 6. Oblicz cosinus kąta ostrego.
2
Obywatel:
Janek 191
jesteś tam?
Nie przejmuj się że Cię nazwą ewentualnie szpiclem
2
Kucyk Pony:
Witam. Może mi ktoś dokładnie rozpisać jak to:
7
abcdef:
Drabina ma dł. 4 m. Stojąc na ziemi jednym ze swoich końców opiera się o pionowy mur na wys. 3 m. Oblicz miarę kąta jaki tworzy drabina z ziemią.
4
Karin:
Czesc prosze o pomoc Zad 1. Ile par liczb spelnia rownanie:
2
marzenka:
Wyznacz najmniejszą i największą wartośc funkcji: f(x)= −3x
2
− x + 2 w przedziale <−2;2>
archiwum 1486,
1485
,
1484