rozwiazecie?
abc: Wyznacz najmniejsza wartosc funkcji f(x) = 19 − 27x2 − 134x na przedziale <−4, −1>
14 mar 18:55
Odpowiedzi na debilne pytania: nie
14 mar 21:10
Janek191:
f(x) = − 27 x
2 − 134 x + 19 < − 4, − 1>
| | 134 | | 134 | | 67 | | 13 | |
p = |
| = − |
| = − |
| = − 2 |
| ∊ < − 4 , − 1 > |
| | 2*( −27) | | 54 | | 27 | | 27 | |
a = − 27 < 0 − ramiona paraboli są skierowane ku dołowi
f( − 4) = − 27*16 − 134*(−4) + 19 = −432 + 536 + 19 = 123
f( − 1) = − 27 + 134 + 19 = 126
y
min = f(−4) = 123
14 mar 21:27
Odpowiedzi na debilne pytania: znalazł sie jednak jakiś jeleń
17 mar 16:11