Rownanie kwadratowe z parametrem
Dawid: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m (m⊂R) dla ktorych dziedzina funkcji
f(x)=1√(m−1)x2 + 2(m−1)x + m + 2 jest zbior liczb rzeczywistych. jak nalezy to
rozwiazac ?
14 mar 10:42
Janek191:
m − 1 > 0 i Δ ≤ 0
14 mar 10:51
Dawid: Tak te zaozeni sobie wypisalem, ale yszla mi delta= −12m+12, obliczylem z tego delte m ktora
wyszla 144, a pozniej mijca zerowe wyszly mi oba 0. Moge prosic o wyjasnienie krok po kroku
jak to rozwiazac ?
14 mar 10:53
5-latek: Janek a czemu dales Δ≤0 a nie Δ<0?
Jak Ci mogla wyjsc delta 144 jak masz ja zalezna od m .
Nie potrafisz rozwiazc zwyklaej nierownosci −12m+12<0 oraz m−1>0 i wyznaczyc czesc wspolna
rozwiazn ?
14 mar 11:10
Janek191:
@5 − latek
Bo istnieje
√0
14 mar 11:20
Dawid: i tylko tyle ? ja pierw obliczylem delte tego co jest pod pierwiastkiem i z tego wyniku
obliczylem kolejna delte, bo tak robilismy zadania tego typu w szkole, ale niestety nie dalo
to rezultatu ;c czyli jak oblicze ta nierownosc i wyznacze czesc wspolna to jest koniec
zadania ?
14 mar 11:24
5-latek: A czy wtedy nie dostaniemy dzielenia przez 0?
14 mar 11:25
blad: 5 latek do przedszkola wroc delta 0 to znaczy ze masz 1 rozwiazanie
14 mar 11:27
Janek191:
m > 1
Δ = [ 2( m − 1)]2 −4*( m −1)*( m + 2) = .4*( m2 − 2m + 1) − 4*(m2 + m − 2) =
= 4 m2 − 8 m + 4 − 4m2 − 4m + 8 = − 12 m + 12 ≤ 0
− 12 m ≤ − 12 / : ( −12)
m ≥ 1
Odp. m ≥ 1
==========
14 mar 11:28
blad: bo przeciez to delta z parametru a nie z x
14 mar 11:31
5-latek: Blad Wlasnie z przedszkola nasza Pani nie chce mnie wypuscic

Pozdro jak Wy to
teraz mowicie
14 mar 11:31
Dawid: nie trzeba jeszcze wziac pod uwage tego jakby funkcja byla liniowa ?
14 mar 11:34
Janek191:
Np. dla m = 2
mamy
f(x) = √x2 + 2 x + 4
x2 + 2 x + 4 = ( x + 1)2 + 3 > 0
więc √ x2 + 2x + 4 istnieje.
14 mar 11:36
Janek191:
Dla m = 1 jest liniowa !
f(x) =
√3
14 mar 11:37
5-latek: Ja to juz rozumiem ze tak jest
Wlasnie specjalnie przyjechala do mnie nasza Pani i to mi wytlumaczyla
14 mar 11:40
blad: spoko jeszcze to opanujesz matura dopiero za 13 lat !
14 mar 11:41
5-latek: | | 1 | |
Janku dla m=1 f(x)= |
| co nie zmienia faktu ze Df=R |
| | √3 | |
Zamowilem Szmielew Od geometrii anifinicznej do euklidesowej
Ty ja czytales (tak w skrocie o czym ?
14 mar 11:51
Janek191:
| | 1 | |
Dopiero teraz zauważyłem, że tam jest f(x) = |
| |
| | √ .... | |
14 mar 12:13
Dawid: czyli jak to w koncu ma byc, bo juz sie pogubilem
14 mar 12:15
5-latek: No to popatrz na post 12:13 Janka i jak sadzisz jak sadzisz (jak ma byc?
14 mar 12:56
Dawid: czyli wynikiem bd m≥1 i m=
√3 
?
14 mar 13:03
Janek191:
| | 1 | |
m ≥ 1 bo dla m = 1 mamy funkcję liniową y = |
| |
| | √3 | |
a dla m > 0 funkcja kwadratowa pod znakiem pierwiastka przyjmuje wartości dodatnie.
14 mar 13:11
Janek191:
| | 1 | |
m ≥ 1 bo dla m = 1 mamy funkcję liniową y = |
| |
| | √3 | |
a dla m > 0 funkcja kwadratowa pod znakiem pierwiastka przyjmuje wartości dodatnie.
14 mar 13:11
Janek191:
@ 5 − latek
Nie da się krótko opisać co jest w tej książce. Poziom raczej dla studentów.
14 mar 13:14
Janek191:
@ 5 − latek
Nie da się krótko opisać co jest w tej książce. Poziom raczej dla studentów.
14 mar 13:14
Janek191:
Miało być oczywiście:
a dla m > 1 ......
14 mar 13:15
Janek191:
Miało być oczywiście:
a dla m > 1 ......
14 mar 13:15
5-latek: Dzieki Janek

W ksiazce Straszsewicza do 3 klasy liceum cos jest o przeksztalceniach anifinicznych wiec
potem poczytam
14 mar 13:22