Trzykrotna obniżka ceny
kj: Po trzykrotnej obniżce ceny towaru za każdym razem o p% końcowa cena stanowiła 64/125 ceny
początkowej. Oblicz p. Zakoduj wynik, zapisując kolejne trzy cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego liczby(11)/p+1
14 mar 16:42
pigor: ..., np. tak
(1−p%)3=64125 ⇒ 1−p%=
45= 0,80 ⇒
p%=20%,
a kod:
11p+1=
1120+1= 0,55+1= 1,550 ⇒
550, chyba,
że taki
11p+1 =
1121≈ 0,524 ⇒
524 − szukany kod, . ..
14 mar 17:09
kj: a czemu (1−p%) 3
czemu do 3 ?
14 mar 17:13
kj: aaa ok sory nie eogarnęłam ;__;
14 mar 17:16
kj: Dziękuję :3
14 mar 17:19