proszę o rozwiązanie
Michał: W trapez równoramienny o kącie ostrym którego miara wynosi 30
0 wpisano okrąg
o promieniu 3 Wyznacz promień okręgu opisanego na tym trapezie Zakoduj cyfry dziesiątek
,jedności i części dziesiętnych rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku
h = 2r r = 3 ⇒ h =6 c − ramię trapezu a − podstawa dłuższa b − podstawa krótsza
| h | |
| = sin300 ⇒ c = 12 a+ b = 2c =24
|
| c | |
nie wiem jak obliczyć promień okręgu opisanego na tym trapezie wynik to 134
13 mar 22:06
Eta:
d=
√144+36=6
√5
z tw. sinusów w trójkącie AEC( bo okrąg opisany na trapezie jest też opisany na trójkącie AEC
| | d | |
2R= |
| ⇒ R=.......... |
| | sin30o | |
i masz właściwą odp : i koduj.........
13 mar 22:44
Eta:
Poprawiam chochlika

Z tw. sinusów w trójkącie ABC
13 mar 22:46
Janek191:

cd.
x
2 + 6
2 = c
2
x
2 = 144 − 36 = 108 = 36*3
x = 6
√3
2 b + 2 x = = 2 c
2 b + 12
√3 = 24
2 b = 24 − 12
√3 ⇒ b = 12 − 6
√3
0,5 b = 6 − 3
√3
−−−−−−−−−−−−−−
a = b + 2 x = 12 − 6
√3 + 12
√3 = 12 + 6
√3
0,5 a = 6 + 3
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−
R
2 = (0,5 a)
2 +y
2
R
2 = (0,5 b)
2 + ( 6 + y)
2
czyli porównując prawe strony otrzymamy
( 6 + 3
√3)
2 + y
2 = ( 6 − 3
√3)
2 + 36 + 12 y + y
2
36 + 36
√3 + 27 = 36 − 36
√3 + 27 + 36 + 12 y
36
√3 = 36 − 36
√3 + 12 y
12 y = 72
√3 − 36
y = 6
√3 − 3
==========
zatem
R
2 = (0,5 a)
2 + y
2 = ( 6 + 3
√3)
2 + ( 6
√3 − 3)
2
R
2 = 36 + 36
√3 + 27 + 108 − 36
√3 + 9
R
2 = 180 = 36*5
R = 6
√5 ≈ 13,4
==============
13 mar 23:18
Eta:
Ale się opisałeś .....
13 mar 23:19
Janek191:
Oliczyłem się , ale wyszło tyle samo
13 mar 23:22
Eta:
Do Rzeszowa ......też można dojechać z Krakowa przez Warszawę
13 mar 23:24
Janek191:
Tam powinien być pewnie Δ ABC ?
13 mar 23:28
Janek191:
Zgadza się
13 mar 23:29
Eta:
Poprawiłam chochlika 22:46
13 mar 23:34
Janek191:
Nie doczytałem
13 mar 23:38
Mila:
Dobranoc Państwu
13 mar 23:43
Michał: dziękuję bardzo
14 mar 00:20
Eta:
Miłych snów
14 mar 00:21
Eta:
A już myślałam,że
Michał śpi
14 mar 00:21