matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz logarytmy
Maciek:
http://iv.pl/images/74628880433623940435.png
14 mar 14:54
Janek191:
1
1
1
a = log
4
⇔ 4
a
=
⇔ a = −
2
2
2
lub
1
1
1
1
a = log
4
= log
2
2
2
−1
=
log
2
2
−1
=
*(−1)*1 = −
2
2
2
2
14 mar 16:02
Janek191:
1
1
1
b = log
8
2 = log
2
3
2 =
log
2
2 =
*1 =
3
3
3
lub
1
b = log
8
2 ⇔ 8
b
= 2 ⇔ (2
3
)
b
= 2 ⇔ 2
3b
= 2
1
⇔ 3 b = 1 ⇔ b =
3
14 mar 16:06