styczna do paraboli
załamana: Dana jest parabola y=16x2 − 12
Wyznacz równanie stycznej do tej paraboli, jeżeli styczna tworzy z osią OX kąt 120 stopni.
13 mar 21:33
Karin: Tg120=a
tg (180−120)=−tg60=−p {3}
Styczna: y=ax+b ==> y=−p {3}x+b
licze pochodna f (x)=1/3x
F'(a)=xo
1/3 × (−p {3})=xo
yo liczysz podstawiajac xo do wzoru f(x) (np)
yo=−4/9
Do stycznej
−4/9=p {3}x1/3×p {3}+b
b=−13/9
Styczna y=p {3}x−13/9
Mam nadzieje ze dobrze
13 mar 22:10
Mila:
Styczna y=f'(x
0)x+b
tg(120
o)=f'(x
0)
============
x
0=−3
√3
| | 1 | | 1 | |
f(−3√3)= |
| *(−3√3)2− |
| =4 |
| | 6 | | 2 | |
P=(−3
√3,4) punkt styczności
s: y=−
√3x+b
4=−
√3*(−3
√3)+b⇔
4=9+b, b=−5
Styczna:
y=−
√3x−5
13 mar 22:12
prosta:
| | 1 | |
f'(x)= |
| x i tg120o=−tg60o=−√3 |
| | 3 | |
| | 1 | |
szukamy punktu styczności: |
| x=−√3 |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x=−3√3 ⇒ y= |
| (−3√3)2− |
| |
| | 6 | | 2 | |
x=−3
√3 , y=4 ⇒P(−3
√3,4)
równanie stycznej:
y=−
√3(x+3
√3)+4
13 mar 22:17
załamana: Każde z Was ma inny wynik
13 mar 22:41
Mila:
Musisz analizować.
13 mar 22:42
Braun:
Boże widzisz i nie grzmisz !
−√3*3√3+4=−5
13 mar 22:50
załamana: ale ze mnie gapa
13 mar 22:52
Mila:
Ponadto wypada podziękować.
13 mar 22:54
Eta:

dla
Mili
13 mar 22:58
załamana: thanks
13 mar 23:08