Skróć ułamek algebraiczny. Podaj założenia
Adam: Skróć ułamek algebraiczny. Koniecznie podaj założenia
| x4 − 16 | |
| = |
| x4−4x3+8x2−16x+16 | |
14 mar 17:34
jakubs: Co z mianownikiem ?
14 mar 17:36
Adam: tyle jest w poleceniu...
14 mar 17:44
5-latek: Przez co nie wolno dzielic ?
Wiec odpowiedz na pytanie kolegi
14 mar 17:46
Adam: nie wolno dzielić przez 0.
14 mar 17:51
52: x4−4x3+8x2−16x+16=x4−4x3+4x2+4x2−16x+16=(x2−2x)2+4x2−16x+16=(x2−2x)2+(2x−4)2=
=x2(x−2)2+4(x−2)2=(x−2)2(x2+4)
14 mar 17:52
5-latek: Wobec tego czumu ma sie nie rownac mianownik ?
Wiec to napisz i rozwiaz to rownanie (bedziesz mial zalozenia
14 mar 17:54
Adam: x4−4x3+8x2−16x+16=0
x4−4x3+8x2−16x=−16
x2(x−4x+8)−16x=−16
14 mar 18:00
Adam: x3(x−4)+2x(4x+8)=−16
tak?
14 mar 18:04