CIĄGI
Janusz: Niech an=n2. Wykaż, że ciąg bn=an+1−an jest ciągiem arytmetycznym. Proszę o pomoc
z tym zadaniem
14 mar 13:28
Braun:
an=n2
an+1=n2+2n+1
bn=n2+2n+1−n2
bn=2n+1
=====================
14 mar 13:30
J:
teraz pokaż,że : bn+1 − bn ma wartość stałą
14 mar 13:31
Janusz: ale to co zrobił Braun to nie jest koniec zadania? mam różnicę równą 1 (2n+1), więc jest to
ciąg arytmetyczny?
14 mar 13:37
Janusz: aa dobra, racja, już rozumiem, dzięki
14 mar 13:40
===:
... no nie jest .... to jest wzór na wyraz ogólny ciągu ... a Ty masz dowieść, że jest to ciąg
arytmetyczny
14 mar 13:41
Janusz: wyszło mi że bn+1−bn=2, wartość stała, czyli arytmetyczny, tak?
14 mar 13:41