wyznacz wartosci parametru m
maturzystka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m3+m−10)x−5 jest malejąca.
14 mar 11:00
Janek191:
Musi być
m3 + m − 10 < 0
14 mar 11:03
Janek191:
Dla m = 2 m3 + m − 10 = 0
14 mar 11:04
maturzystka: czyli bedzie f(x)=(m−2)(m2+2m+5)<0
i to koniec?
14 mar 11:06
maturzystka: bo delta jest < 0
14 mar 11:06
maturzystka: i ze dla m<2?
14 mar 11:08
Janek191:
Będzie
( m − 2)*( m2 + 2m + 5) < 0; m2 + 2m + 5 > 0 bo Δ < 0
m − 2 < 0
m < 2
=====
14 mar 11:11
Janek191:
Będzie
( m − 2)*( m2 + 2m + 5) < 0; m2 + 2m + 5 > 0 bo Δ < 0
m − 2 < 0
m < 2
=====
14 mar 11:11
14 mar 11:12
Janek191:
W Twoim wpisie z 11.06 f(x) jest zbędne !

bo f(x) oznacza co innego !
14 mar 11:15