wilominay na zaliczenie prosze o pomoc :)
Wojtas: Rozłóż wielomian w na czynniki o minimalnym stopniu.
a.) w(x)=3x4−3x2
b.) w(x)=2x3+4x2+2x
c.) w(x)=5x5−10x3+5x
d.) w(x)=32x6−16x4+2x2
13 mar 17:55
x: a.) W(x)=3x2(x2−1)=3x2(x−1)(x+1)
13 mar 17:58
Benny: a) W(x)=3x4−3x2=3x2(x2−1)=3x2(x−1)(x+1)
b)W(x)=2x3+4x2+2x=2x(x2+2x+1)=2x(x+1)2
Spróbuj rozwiązać resztę sam. W razie gdybyś miał problem z rozłożeniem w c i d podstaw x2=t
13 mar 17:59
x: b.) W(x)=2x(x2+2x+1)=2x(x+1)2
13 mar 18:00
Wojtas: dzięki spróbuje
13 mar 18:01
Wojtas: Benny a pomożesz przy innych zadaniach ?
Żebym zrozumiał
13 mar 18:04
Benny: Mogę spróbować
13 mar 18:06
z: Korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia
b) W(x)=2x(x2+2x+ 1)=2x(x+1)2
c) W(x)= 5x(x4 −2x2+1)=5x(x2−1)2=5x(x+1)2(x−1)2
d) W(x)= 2x2(16x4 −8x2+1)=2x2(4x2 −1)2=2x2(2x+1)2(2x−1)2
13 mar 18:08
Wojtas: Dla jakich wartości parametru m liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w ?
a.w(x)=x3+(2m−1)x2−3x+7, a=2
b.w(x)=x3+3x2(m2−2m)x+2, a=−2
13 mar 18:10
Benny: Jeśli a ma być pierwiastkiem to W(a)=0=W(2)
Podstaw 2 do równania i przyrównaj do 0.
podpunkt b analogicznie
13 mar 18:12
Wojtas: Dane są wielomiany w(x)=x
3−1 i p(x)=2x
2+4x+1 . Wyznacz wielomian u podaj jego stopień i sumę
współczynników
a. u(x)=2w(x)+(1−x)p(x)
b. u(x)=[w(x)]−0,5x
4p(x)
to ostatnie które potrzebuje
13 mar 18:20
13 mar 18:22