sprawdzi ktos?
dana78: prosze sprawdź
3√50−2√200+4√50=3√25x2−2√100x2+4√25x2=3x5√2−2x10√2+4x5√2=
15√2−20√2+20{2}=−5√2+20√2
14 mar 18:02
5-latek: Znak mnozenia jest taki (*) a nie (x)
= dalej licz
Poza tym nie odpowiedzialas na moje pytanie dotyczace logarytow
dlazcego log62+log63=1 ?
14 mar 18:05
dana78: podstawe logarytmu podnosimy do potegi a jeśli podstawa jest nizsza niż liczba lgarytmowana to
wynik bedzie 1?
14 mar 21:04
dana78: 3√50 −2√200 + 4{50} = 3√25*2 − 2√100*2 + 4√25*2 = 3*5√2 − 2*10√2 + 4*5√2 =
15√2 − 20√2 + 20√2 = −5√2 + 20√2
14 mar 21:09
5-latek: 
Korzystamy z e wzoru
log
a b+log
a c= log
a(b*c)
czyli log
62+log
63= log
6(2*3)= log
66 i teraz nastepny wzor log
a a=1 wiec dlatego =1
Ale tez log
a(b*c)= log
ab+log
ac
np log
4(16*64)= log
416+log
464 = z definicji logarytmu 2+3=5
14 mar 21:11
5-latek: To bylo do postu 21:04
Co do postu 21:09 to = −5√2+20√2= 20√2−5√2= policz
14 mar 21:12
dana78: rozumiem ze do tego momentu jest ok (w takiej postaci mamy zostawić obliczenie)
14 mar 21:37
5-latek: Oj ja obliczen nie sprawdzalem (polegalem na Tobie
Ale masz zle
3√50−2√200−4√50= 3√25*2−2√100*2+4√25*2= 15√2−20√2+20√2= 15√2 bo −20√2i
20√2 sie przeciez skroci
14 mar 21:44
5-latek: Twoje obliczenia tez byly dobre (teraz widze
Ty najpierw wykonalas odejmowanie a potem dodawanie
Ja skrocilem .
Przepraszam (choroba .
14 mar 21:48
5-latek: Czy Ty uczysz sie zaocznie ?
14 mar 21:57
dana78: niestety...po wielu latach pustka w głowie
14 mar 22:07