reszta z dzielenia
Matematyk: Liczba daje przy dzieleniu przez 5 reszte 2. jakie da reszty gdy bedziemy ja dzielic przez 15.
Intuicyjnie wiem, ze to 2 7 i 12, ale jak to zapisac matematycznie?
13 mar 18:53
Matematyk:
13 mar 19:21
Janek191:
m = 5 a + 2
dla a = 3
m = 15 + 2 reszta 2
dla a = 4
m = 22 = 15 + 5 reszta 7
dla a = 5
m = 27 = 15 + 12 reszta 12
dla a = 6
m = 32 = 2*15 + 2 reszta 2
itd.
13 mar 19:29
Janek191:
Miało być

Dla a = 4
m = 22 = 15 + 7 reszta 7
13 mar 19:31
Janek191:
Miało być

Dla a = 4
m = 22 = 15 + 7 reszta 7
13 mar 19:31
prosta: x=5n+2
x=5*3k+2 lub x=5(3k+1)+2 lub x=5(3k+2)=2
x=15k+2 x=15k+7 x=15k+12
13 mar 19:32
Janek191:
Pięknie !
13 mar 19:35