POMOCY
kinga: 1.Funkcja liniowa f jest okreslona wzorem f(x) = ax + a, gdzie a > 0. Wówczas spełniony
jest warunek
A) f(1) < 0 B) f(2) = 0 C) f(−2) > 0 D) f(−1) = 0
2.Która z podanych prostych jest styczna do okregu x²−4x+y²=0?
A) x = −4
B) y = 4
C) y = −4
D) x = 4
3.Wskaz nierównosc, która spełnia liczba log 9. ˙
A) |x + 1| > 2
B) |x + 2| ≤ 3
C) |x − 1| < 0
D) |x − 1| ≥ 1
4.Jaka liczbe nalezy podstawic zamiast litery ˙ x, aby równanie
log₂(13 + log₂x)=4
było prawdziwe?
A) 8 B) 12 C) 16 D) 3
14 mar 18:08
5-latek: A juz nie szybko . szkoda

Zadanie nr 4
13+log
2x=2
4 i zrob na poczatek zalozenia co do liczby logarytmowanej
14 mar 18:12
5-latek: Zadanie nr 3
Log9 albo z tablic albo wiadomo ze log3=0,477
wiec log9=log32= 2*log3= 2*0,477=0,954
Teraz rozwiazuj podane nierownosci
Zwroc szczegolna uwage na c) jest bardzo ciekawa
14 mar 19:37
5-latek:

Zadanie nr 2
x
2−4x+y
2=0 to (x−2)
2+y
2=4
Srodek okregu S(2,0) i r=2
teraz sprawdzaj ktora prosta
14 mar 19:42
kinga: ja wogole nie czaje co ty tutaj piszesz
14 mar 19:53
5-latek: To w takim razie jak chcesz zdzac mature ?

Zadanie nr 4 −−−definicja logarytmu log
a b =c jesli a
c=b (plus zalozenia masz zrobic
zadanie nr3 wlasnosci logarytmu nlog
ab= log
a b
n i naucz sie rozwaizywac nierownosci z
wartoscia bezwzgledna np |x|>a to x>a lub x<−a
|x|<a to −a<x<a
Zadnie nr 2
Zamienilem postac ogolna okregu na kanoniczna zeby wyzanczysc srodek i promien okreg
Mozna tez wyznaczyc z postaci ogolnej (zobacz do ksiazki jak
14 mar 20:01