sprawdź Ktoś
młoda5: Mógłby ktoś sprawdzić czy jest dobrze?
Zadanie
Rzucamy dwa razy szescienna kostka. Oblicz prawdopodobieństwo, że za każdym razem wypadła
parzysta liczba oczek lub suma wyrzuconych oczek jest równa 8.
Ω= 36
A={ (2,2)(2,4)(2,6)(4,2)(4,4)(4,6)(6,2)(6,4)(6,6)(3,5)(5,3) }
P(A)= 11/36
14 mar 19:17
młoda5: Hm?
14 mar 19:25
PW: Ω = 36 to napis, za który stawiają do kąta. Rozwiązanie zaczynamy od określenia przestrzeni
zdarzeń (formalnego lub słownego opisu). Następnie opisujemy w jaki sposób w tej przestrzeni
określone jest prawdopodobieństwo. Dopiero rachunki i wyliczanki.
14 mar 19:31
młoda5: O wynik pytam ...
14 mar 19:44
młoda5: Mam ogólnie rozpisane skąd Ω wynosi 36 i co oznacza zdarzenie A.
Chodzi mi o wynik i czy dobrze wypisane zdarzenia w A.
14 mar 19:45
PW: Zwracam Ci uwagę na nieprawidłowości zapisu, za które możesz mieć odjęte punkty na egzaminie.
Zauważ, że napisałaś "przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω jest liczbą 36".
Wynik w ogóle mnie nie interesuje. Natomiast interesuje mnie, w jaki sposób określone jest
prawdopodobieństwo w przestrzeni Ω. Nie ma w rozwiązaniu nic na ten temat. Jest jakieś
dzielenie, które trudno ocenić.
Tak będą oceniali pracę maturalną.
14 mar 20:00
Jacek: Dobrze.
14 mar 20:00
młoda5: Drogi PW , nikt Ci nie każe oceniać jak egzaminator na maturze. Nie opisywałam tutaj
wszystkiego bo nie o to mi chodziło, zależało mi tylko na tym żeby ktoś sprawdził czy oby na
pewno wszystkie zdarzenia jakie trzeba wypisałam i czy prawdopodobieństwo wynosi na pewno tyle
co mi wyszło, więc nie wiem po co się udzielasz skoro zapytałam czy ktoś może sprawdzić czy
dobrze mi wyszło, a Ty mi twierdzisz że Cie wynik nie interesuje.. Trochę zero myślenia z
Twojej strony.
A dla Jacka dziękuję o taką odpowiedź mi chodziło, krótko, zwięźle i na temat.
14 mar 22:16
5-latek: Moja panno troche szacunku dla drugiego skoro zwraca CI sluszna uwage (nie jestes pepkiem tego
swiata
PW to nauczyciel i wie co mowi.
Potem bedziesz sie zastanawiac dlaczego 0 punktow za zadanie
14 mar 22:23
Jacek: Napisałem "dobrze", ale nie wiem czy nie zostałyby odjęte punkty właśnie za uchybienia
formalne. młoda5 pamiętaj, że ludziom tu pomagającym zależy by czegoś jeszcze nauczyć,
nie tak bardzo na wyniku jak właśnie na rozumowaniu, a przestrzeganie pewnych rygorów w
zapisie pozwala czasem wychwycić z czym ktoś ma problem.
14 mar 22:41