jednokładność
A: A(0−4) B(0,6) C(−4,4)
Obrazem trójkąta ABC w jednokładności o środku S i skali k, k<0 jest trójkąt A'B'C' którego
pole wynosi . Wiedząc dodatkowo, że C' (612,−312), oblicz skalę jednokładności i
współrzędne punktu S.
Wiem tylko że punkt S będzie się znajdował pomiędzy obiema figurami, ale poza tym, nie wiem jak
się do tego zabrać.
14 mar 11:27
Janek191:
A ile wynosi pole ?
14 mar 11:31
A: Oh, nie zauważyłam. Pole wynosi 5
14 mar 11:35
Janek191:

Oblicz pole Δ ABC czyli P
1
Masz P
2 = 5
zatem
| P2 | |
| = k2 ⇒ k = ( bierzesz ze znakiem ujemnym) |
| P1 | |
14 mar 11:43
Janek191:
cd.
I AB I = 6 − (−4) = 10
h = I − 4 I = 4
P
1 = 0,5*10*4 = 20
więc
| 5 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = k2 ⇒ k = − |
| = − 0,5 |
| 20 | | 4 | | 2 | |
14 mar 11:46
A: No tak, rzeczywiście, dzięki.
14 mar 11:48