planimetria
lolo: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ma długość 12 , a wysokość ściany bocznej ,
poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa, ma długość 15.Ostrosłup przecięto płaszczyzną
zawierającą jego wysokość i krawędź boczną. W otrzymanym przekroju wyznacz sinus kąta przy
wierzchołku ostrosłupa
14 mar 16:04
lolo: podbijam
14 mar 17:12
dero2005:

oblicz h
p
potem wzór cosinusów oblicz cosα i sinα =
√1−cos2α
14 mar 17:28
Mila:

H=12
h
1=15
W ΔSOE:
15
2=12
2+|EO|
2
225−144=|EO|
2
|EO|=9
|OC|=18
k
2=18
2+12
2
k
2=468
k=
√36*13=6
√13
W ΔSEC:
|EC|
2=h
12+k
2−2*h
1*k *cosδ
27
2=15
2+468−2*15*6
√13*cosδ
Oblicz cosδ, a potem sinδ z jedynki tryg.
14 mar 17:35
lolo: thx
14 mar 17:43