zadsnie
Blue: Z punktu P odległego o 10 od środka okręgu poprowadzono sieczną, Sieczna przecięła okrąg w
punktach A i B takich, że |PA|= |AB|=4√2. Oblicz promień tego okręgu.
13 mar 18:23
Janek191:
13 mar 18:38
Mila:
Tw. o odcinkach siecznej.
13 mar 18:39
Janek191:
Mamy
I PM I2 = I PA I*I PB I
I PM I2 = 4√2*8√2 = 64
I PM I = 8
więc
r2 + I PM I2 = 102 = 100
r2 = 100 − 64 = 36
r = 6
====
13 mar 18:41
Mila:
Albo jednym wzorem wg rysunku Janka
(10−r)*(10+r)=4√2*8√2
13 mar 18:48
Blue: Dziękuję
13 mar 19:47
Jacek: A z czego wynika I PM I
2 = I PA I*I PB I
13 mar 20:22
13 mar 20:24
Jacek: A już myślałem, że stoi zatem jakaś prosta geometria. Dzięki.
13 mar 20:28