jak sobie z tym poradzić?
Alicja: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym an = n3 + 40n2 − 25n. Dla jakich n jest spełniony warunek
an ≥ 1000
13 mar 23:42
Mila:
n
3+40n
2−25n≥1000 i n∊N
+
n
3+40n
2−25n−1000≥0
Strzelam :
W(10)=10
3+40*10
2−25*10−1000=1000+4000−250−1000>0, ale to chyba za duże n
W(5)=5
3+40*5
2−25*5−1000=125+1000−125−1000=0
Schemat Hornera
n=5
1 40 −25 −1000
1 45 200 0
(n−5)*(n
2+45n+200)≥0
Δ=2025−800=1225
n=−5 lub n=−40
(n+40)*(n+5)*(n−5)≥0 i n∊N
+⇔
n≥5
====
13 mar 23:54
Qulka: gdy n3+40n2−25n≥1000
czyli n2(n+40)−25(n+40)≥0
(n−5)(n+5)(n+40)≥0
czyli dla n≥5
13 mar 23:54
Braun:
n3+40n2−25n−1000≥0
n2(n+40)−25(n+40)≥0
(n+40)(n−5)(n+5)≥0
Dokończ.
=======================
13 mar 23:55
Qulka: Mila.. skąd taka miłość do strzelania
13 mar 23:55
Mila:
To nie miłość, to potrzeba chwili.
13 mar 23:57
Qulka: są takie chwile ze nie widać
13 mar 23:58