pomozcie mi z matmy zeby bylo dobrze napisane
kamila: kto pomoze zeby bylo dobrze zrobione mam na egz jutro.
W urnie jest 7 kul bialych i 3 czarne. Losujemy z tej urny jedna kule, a nastepnie z
pozostalych kul znowu losujemy jedna. Oblicz prawdopodobienstwo, ze w ten sposob wyjmiemy kule
zoznych kolorach. Wynik przedstaw w postaci ulamka nieskracalnego.
13 mar 16:20
Benny:

Jeśli mają być różne kolory to mnożymy B*C i C*B
| | 7 | | 3 | | 3 | | 7 | | 42 | | 7 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 15 | |
13 mar 16:46
Jacek: Ja bym na tak sformułowane pytanie odpowiedział:
P(A)=7/9
13 mar 16:53
Jacek: A nie przeczytałem, losujemy jedną czarną a potem drugie losowanie
13 mar 16:54
Jacek: , jakbyś chciał wzorem się podeprzeć
13 mar 17:09
kasia: Dziekuje

Wam
13 mar 17:13
Jacek: To zadanie jest równoważne zadaniu, że wyciągamy dwie kule naraz. Jakie jest prawdopodobieństwo
wyciągnięcia różnokolorowych kul. No chyba, że macie inną opinię.
13 mar 17:16