całki
prawnik: jak policzyć taką całkę ?
∫√16x2− 8x dx
11 mar 15:52
prawnik:
11 mar 16:14
prawnik:
11 mar 16:57
prawnik:
11 mar 17:04
J:
| | 1 | |
= ∫√(4x−2)2 − 4dx , podstawienie: t = 4x − 2 , dt =4dx ... = |
| ∫√t2 − 4dt |
| | 4 | |
11 mar 19:14
prawnik: dalej taką całkę ze współczynników nieoznaczonych pociągnąć czy jest jakaś prostsza metoda?
11 mar 23:53
prawnik:
12 mar 00:01
prawnik:
14 mar 14:22
prawnik: Pomoże ktoś, lub powie czy taką całkę trzeba obliczyć dalej ze współczynników nieoznaczonych
14 mar 14:56
PW: 16x
2 − 8x = (4x−1)
2 − 1.
Po podstawieniu
4x − 1 = t
otrzymamy całkę
| | 1 | | 1 | | t | | −1 | |
|
| ∫√t2−1dt = |
| ( |
| √t2−1 + |
| ln|t + √t2−1|) + C, |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
która jest gotowa w tablicach. Matematycy jakoś ją wyliczyli (kto nie wierzy, niech
różniczkuje), a prawnicy zerkają do tablic i mówią − aha, to całka "tablicowa". Myślę, że
większość parających się całkami po prostu umie tę całkę "na pamięć", żeby za każdym razem
tego nie odkrywać.
14 mar 15:30