pomocyy
BrzydUla:

Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego ABC oraz wartości funkcji trygonometrycznych
kąta α, mając dane:
13 mar 20:51
52: W czym problem

?
wyliczasz
c
Potem
z tw.Pitagorasa obliczasz
b
a potem cosα=.. ?
13 mar 20:56
5-latek: Jesli takie masz dane to popraw rysunek
Nie moze byc jednoczesnie a=2 i a=4
13 mar 20:57
BrzydUla: oki, dzieki
13 mar 20:59
BrzydUla: czyli b
2= a
2+c
2
13 mar 21:01
52: a2+b2=c2
13 mar 21:03
52: Witaj 5−latek, pytanie mam: Co masz na myśli z tym jednocześnie a=2 i a=4 ?
13 mar 21:04
5-latek: czesc
| | a | | 4 | |
Zobacz na rysunek z rysunku wynika ze a=4 bo sinx= |
| = |
| |
| | c | | 5 | |
w zadaniu podala ze a=2 dlatego wedlug mnie nalezy poprawic rysunek
13 mar 21:07
52: hmmm....ale....
| | 3 | | 5 | | 4 | | 3 | |
a=2 b= |
| c= |
| i też sinα= |
| a cosα= |
| i by się zgadzało, no jeśli chodzi o |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 5 | |
rysunek to b<a, ale tak to dane chyba się zgadzają.
13 mar 21:10