ciag
masło: W ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy a2015=2016 i a2016=2015. Wzór ogólny tego
ciągu ma postać
14 mar 22:18
masło: wiem tylko, ze r=−1 bo a2016=a2015+r
14 mar 22:19
masło: a co dalej?
14 mar 22:19
x: an=a1+(n−1)*r
14 mar 22:22
masło: A.) an=−n+2015
B.) an=−n+2016
C.) an=−n+4031
D.) an=2015n+1
takie są opcje...
14 mar 22:24
x: a1=a2015−2014r=2016+2014=4030
an=4030+(n−1)*−1=4030−n+1=−n+4031...
14 mar 22:27
masło: dzieki!
14 mar 22:30
Eta:
r= −1 an= a2015+(n−2015)*r ⇒ an= −n+4031
14 mar 22:32