zbiór wartosci
licealista: f(x)=(−1)x * x określić ZW. Określiłem ZW "na oko" ZW ={...−7,−5,−3,−1,0,2,4,6,8...}, tylko
jak to udowodnić matematycznie?
14 mar 19:01
licealista: Poprawka. Dziedzina to liczby naturalne.
14 mar 19:02
PW: Ważne tu jest, czy (−1)n będzie równe 1, czy −1. Należy więc osobno rozważyć zbiór wartości
dla parzystych i dla nieparzystych argumentów.
14 mar 19:08
licealista: Czyli forma zapisu np.
f(x) =(−1)2n+2 * 2n+2 =2n+2 v f(x)=(−1)2n+1 * 2n+1= − 2n+1?
14 mar 19:23
PW: − (2n +1),
tak. Przed znakiem mnożenia też nawiasy.
14 mar 19:34
licealista: Dzięki za pomoc.
14 mar 19:38