Średnia arytmetyczna, mediana oraz dominanta
(nie) matematyk: Oblicz srednią arytmetyczną,medianę oraz dominantę(modalną) nastepujacego zestawu danych
a) Zważono 15 losowo wybranych z dostawy główek czosnku otrzymujac dane (waga w główki w g)
15,28,24,19,18,21,22,21,26,20,21,17,23,21,23
b) Długosć snu uczniów pewnej klasy przedstawia się nastepujaco:
LICZBA GODZIN SNU LICZBA UCZNIÓW
6 3
7 6
8 6
9 12
10 2
11 1
14 mar 14:36
Odpowiedzi na debilne pytania: w czym masz problem
nie−matematyku
wszyscy jesteśmy matematykami

bo : składamy PITy
bo robimy zakupy
bo płacimy za prąd
bo...
14 mar 14:45
dana78: W rozwiązaniu tego zadania
14 mar 14:47
(nie) matematyk: tak właśnie
14 mar 14:49
Janek191:
a)
Ustaw te dane rosnąco
_
n = 15
me − mediana to liczba środkowa ( w tym przypadku )
d − dominanta − to liczba najczęściej występująca
14 mar 14:57
(nie) matematyk: ok próbuje...
14 mar 15:10
(nie) matematyk: a1< 15,17,19,20,21,21,21,21,22,23,23,24,26,2815
D=21
Me= an2+an2+12
czyli...
Me= 152+152+1=15 i co dalej?
14 mar 15:27
Janek191:
Źle !
średnia arytmetyczna_
| | 15 + 17 + 18 + 19 + ... + 26 + 28 | |
x = |
| = |
| | 15 | |
Wszystkie dodać i podzielić przez 15
d = 21
me = 21 ( liczba środkowa czyli ósma )
14 mar 15:42
Janek191:
15,17,18,19,20,21,21,21,21,22,23,23,24,26,28
14 mar 15:44
Odpowiedzi na debilne pytania: dawajcie chłopaki od razu całość a nie tam na raty
(nie)matematyk chce juz mieć to z głowy
14 mar 15:55
(nie) matematyk: x = 18,73
14 mar 16:06