Definicja Stycznej
stanisław: Czy prosta Y = 0 jest styczna do wykresu funkcji f(x) = x3 ?
14 mar 19:19
PW: No właśnie, jaka jest definicja stycznej?
g(x) = x2
− raczej nikt nie ma wątpliwości − prosta y = 0 jest styczną do wykresu.
W definicji stycznej zakłada się, że wykres lokalnie leży po jednej stronie punktu styczności
prostej i wykresu, czy nie?
14 mar 19:27
PW: Może jeszcze inaczej na przykładzie. Twoja wątpliwość jest podobna do następującej:
− Czy prosta y = x jest styczną do wykresu funkcji f(x) = sinx w punkcie (0, 0)?
W tym przykładzie też jest tak, że wykres lokalnie leży po obydwu stronach prostej.
14 mar 19:53
prosta: w definicji stycznej do wykresu funkcji nie zakłada się , że wykres lokalnie
leży po jednej stronie punktu styczności
14 mar 20:17
PW: stanisław chciał widocznie zasiać niepokój w duszach naszych, a odpowiedź znał.
14 mar 20:20
Jacek: Moim zdaniem y=0 jest styczne do y=x3, bo styczność to ta sama wartość pochodnej w punkcie
wspólnym prostej stycznej oraz krzywej funkcji.
14 mar 20:21
Odpowiedzi na debilne pytania: popieram
wykres jest ciągły i gładki więc styczna jest wszędzie
14 mar 21:17