...
Phoebe Campbell: | | ⎧ | 2x − y = x + 1 | |
| Rozwiązać algebraicznie: | ⎨ | |
|
| | ⎩ | y = x − 1 | |
Sprowadziłem to do 0 = 0, więc uznałem, że jest nieskończenie wiele rozwiązań oraz,
że dla dowolnego x i y układ jest spełniony.. a w odpowiedziach napisano tak:
(x, y) = (a, a − 1); a∊Z
Dlaczego tak?
13 mar 23:38
Janek191:
2 x − y = x + 1
y = x − 1
−−−−−−−−−−−−−−
2 x − ( x − 1) = x + 1
x + 1 = x + 1
Każda liczba a ∊ ℛ spełnia to równanie
ale
y = x − 1 = a − 1
Odp. ( a , a − 1), a ∊ ℛ
13 mar 23:46
Phoebe Campbell: Dziwna sprawa.. dzięki
13 mar 23:47