Pomocy szybko
kinga: Wskaz liczbe, która spełnia równanie ˙ |3x + 2| + 2x = 0.
A) x = −1 B) x = 1 C) x = 2 D) x = −2
2.Jaka liczbe nalezy podstawic zamiast litery ˙ x, aby równanie log₂13+log₂x)=4
było prawdziwe?
A) 8 B) 12 C) 16 D) 32
3.Najmniejsza wartosc funkcji f(x) = 2x²−12x+10
w przedziale< 0, 5> jest równa
A) −1 B) −8 C) −10 D) 0
4.Wyrazenie ˙ W =√ x2 −4x+4 −√4x²
dla x≥ 2 przyjmuje postac
A) x + 2 B) −3x + 2 C) −x − 2 D) x − 2
14 mar 18:06
sylwiuska1003: Zadanie 1.
|3x+2| + 2x =0
3x+2+2x=0
5x=−2
x=−0.4 nie pasuje
Lub
−3x−2+2x=0
−x=2
x=−2 pasuje więc odpowiedź D.
14 mar 18:15