Wyznacz wzór funkcji
paulaa: Wyznacz wzór funkcji, której wykres przechodzi przez punkty A=(−2, 1) i B=(4, 3).
10 maj 22:28
Bogdan:
y = ax + b
y = a(x − x
1) + y
1 lub y = a(x − x
2) + y
2
10 maj 22:35
paulaa: Czyli mam podstawić czy co?
10 maj 22:37
Next: możesz podstawić ale możesz też skorzystać z gotowego wzoru na wzór funkcji przechodzącej przez
2 punkty (y−yA)(xB−xA)−(yB−yA)(x−xA)=0
10 maj 22:41
Sky'u:
y=ax+b − postać kierunkowa funkcji
szukamy a, b
podstawiamy:
1= −2a +b /*2
3= 4a +b
2= −4a +2b
3= 4a +b
5= 3b
b= 53 = 123
3= 4a + 123
4a= 3 − 123
4a= 43 /:4
a= 13
y = 13x + 123 − szukany wzór funkcji
10 maj 22:43
paulaa: Dzięki! Wyszło mi to samo co u kolegi wyżej. Pozdrawiam
10 maj 22:50
Bogdan:
Zobaczmy przy okazji tego zadania, jaką przewagę ma sposób bez rozwiązywania układu równań.
| | 1 | | 1 | | 2 | |
y = |
| (x + 2) + 1 ⇒ y = |
| x + 1 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Czy nie szybciej?
10 maj 23:03
Lucyna: tak się zastanawiam... przecież nigdzie nie pisze, że to ma być liniowa

więc może jakaś
kwadratowa? co prawda będzie tam duża dowolność, ale też może być
10 maj 23:10
Bogdan:
Racja Lucyno, na pewno w pełnej treści zadania jest sformułowanie o tym, że przez
podane 2 punkty przechodzi linia prosta, ale paulaa, jak myślę, skróciła tę treść zadania.
10 maj 23:18
paulaa: Tak, jest to zadanie z funkcją liniową. Twój sposób
Bogdanie jest świetny. Można bardzo
szybko wyliczyć wzór funkcji.
10 maj 23:26
Gustlik: Bogdan, masz rację, ja też tak liczę, tyle tylko, że po wyliczeniu a wstawiam go do wzoru
| | 1 | |
funkcji i otrzymuje w tym przypadku y= |
| x+b, po czym wstawiam współrzędne któregoś z |
| | 3 | |
punktów A lub B i wyliczam b. Układem jest dłużej, ale chyba dlatego jest to ulubiona metoda
wielu nauczycieli, którzy wręcz kochają metody "dookoł świata", dla nich im dłyuższa metoda,
tym lepsza.
11 maj 00:47
Gustlik: Next, sposób dobry, ale chyba jeden z najbardziej skomplikowanych.
11 maj 00:48
Bogdan:
Zauważyłem Gustliku, że wolisz wyznaczać współczynnik b, też kiedyś tak postępowałem,
ale teraz wprowadzając współrzędne punktu (x0, y0) i współczynnik a do wzoru:
y = a(x − x0) + y0 wyznaczam b jakby mimochodem, ponadto ten właśnie wzór jest
zamieszczony w podanym maturzystom razem z arkuszem maturalnym zestawie wzorów.
11 maj 01:05
Gustlik: Po prostu wzór y=ax+b jest dla mnie łatwy do zapamiętania, więc jak mam a, to podstawiam a oraz
współrzędne któregoś z punktów i wyliczam b. Ale twój sposób jest też bardzo dobry. Zresztą
wielu uczniów tez tak robi.
11 maj 01:17
Eta:
Hehe

A ja też wolę taki sposób, jaki podaje
Bogdan
11 maj 01:19
mietek: znajdz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przechodzi przez punkty (2;−1) i (0,3) narysuj
wykres tej funkcji i omow jej własnosci
17 mar 15:41
karolajnaa: l:y−1/3x + 7 , p(6,5)
14 kwi 21:40
Wiktoria: Wyznacz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez punkty:
a) A(−1,0) B(0,1)
b) ( −1,−5) B(2,4)
c)f(5)=−3 f(−2)=11
POMOCYY
21 wrz 12:43
Kacper: Masz gotowy wzór i trzeba podstawić!
21 wrz 12:47
21 wrz 12:49
ewa: napisz wzor funkcji liniowej , ktorej wykres przechodzi przez pkt A i B A(−3;4) B(1;2)
7 gru 15:43
ewa:
7 gru 16:21
kuba: wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt a = (−3,−2) oraz b = (1,3) wyznacz wzór tej
funkcji proszę o pomoc
14 mar 09:26
Janek191:
| | y2 − y1 | |
y − y1 = |
| *( x − x1) |
| | x2 − x1 | |
| | 3 − (−2) | |
y − (−2) = |
| *( x − (−3)) |
| | 1 − (−3) | |
=================
14 mar 10:23
Janek191:
Lub
| | 5 | | 5 | | 5 | | 15 | | 8 | |
y = |
| x + |
| *3 − 2 = |
| x + |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
==================
14 mar 10:27
Janek191:
Lub
4 y = 5 x + 7
5 x − 4y + 7 = 0
=============
14 mar 10:28
Damilio04: Wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkty A = ( −2, −3 ) i B = (6,1).
Pomocy
14 cze 10:19
AS: Będę bronił nauczycieli którzy wolą liczyć "dookoła świata".
Chodzi prawdopodobnie o utrwalanie działań,przekształceń
itp operacji.Utrwalanie przez powtarzanie.
Ktoś z poprzedników preferował rozwiązywanie przez
zgadywanie i jaki byłby wynik końcowy takiej edukacji?
14 cze 10:26
gojdek : dane są liczby a=√5 , b= √2−2 , c=1−√5 określ wartość zadań
2 √5−2
19 sty 16:50
Jack: czemu tutaj wklejasz to zadanie? i to w sposob niezrozumialy...
zapisz ulamki za pomoca U (po lewej masz "kliknij po wiecej przykladow") to sie dowiesz jak to
zapisac
19 sty 17:04
Krzysiu: podane punkty
A (2√7 , −6) B (−√3 , −6)
wyznacz wzór funkcji liniowej która przechodzi przez podane punkty
11 mar 15:10
prosta:
y=−6
11 mar 15:56
patrycja: a=(1,3) b=(3,0)
3 kwi 17:51
lucky: napisz wzór funkcji lioiowej której wykres przechodzi przez punkty A( −1 , −8 ) , B( 2 ,1 )
7 kwi 21:53
Klaudia: A(−2,4) B (3,12)
20 cze 01:15
Here: A(−1,4) B(2,−5)
7 gru 11:17
ZakręconyJakSłoikNaZimę: następny tępak
7 gru 13:38
Ukulelek: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej przechodzącej przez punkty A(−1;3), B(1;−1), C(0;2)
Ktoś pomoże? Będę wdzięczna

.
1 maj 19:17
Janek191:

y =a x
2 + b x + c
Mamy
a − b + c = 3
a + b + c = − 1
0 + 0 + c = 2 ⇒ c = 2
więc
a − b + 2 = 3 ⇒ b = a − 1
a + b + 2 = − 1
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 a + 4 = 2
2 a = − 2
a = − 1
=====
b = − 1 − 1 = − 2
==========
Odp. y = − x
2 − 2 x + 2
========================
1 maj 19:24
matura 2017:
y=ax2+bx+c C(0,2) ⇒ f(0)=c=2
A(−1,3) ⇒ f(−1)=3 ⇒ a−b=1
B(1,−1) ⇒ f(1)=−1 ⇒ a+b=−3
−−−−−−−−−−−−
2a=−2 ⇒ a= −1 , b=−2
y=−x2−2x+2
=========
1 maj 19:29
Alky: Całe szczęście, że człowiek jest istotą myślącą i jest w stanie wysnuć wnioski z poprzednich 38
postów w tym temacie, ewentualnie ( ale to już totalna abstrakcja ) samemu wpaść na pomysł
stworzenia układu równań... A nie chwila..
1 maj 19:37
brzemski: 1 Napisz wzór funkcji liniowej oraz narysuj jej wykres, jeśli a=3 i b=1.Określ jej
monotoniczność.
2 Oblicz współrzędne punktów przecięcia funkcji f(x)=2x+6 z osiami układu wspórzędnych.
3 Napisz wzór funkcji liniowej w postaci f(x)=ax=b, wiedząc, że jej wykres przechodzi przez
A=(1,−1),B=(4,2)
17 maj 21:47
nick:
19 paź 17:05
nick: a widzisz nie umiesz
19 paź 17:21