planimetria
Michał: Witam,
Czy mogę sobie zadanie z planimetrii przenieść do układu współrzędnych?
Wpadłem na pewne rozwiązanie nie wiem czy dobre, ale bardzo proste, także bardzo prawdopodobne
i nie wiem czy mogę je wklepać w układ.
Za odpowiedzi dziękuję
14 mar 17:53
Mila:
Możesz. Napisz to zadanie.
14 mar 17:54
Michał:

| | |AK| | | 1 | |
Przez środek kwadratu ABCD i punkt K na boku AB taki, że |
| = |
| przechodzi |
| | |KB| | | 2 | |
prosta. Na odcinku tej prostej, wewnątrz kwadratu, wybieramy dowolny punkt P. Udowodnij, że
odległości punktu P od boków AB, AD, BC, CD tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.
Ale to chyba nie o to chodzi. Bo nie wychodzi mi żaden ciąg arytmetyczny :<
A=(−a,−a)
B=(a,−a)
C=(a,a)
D=(−a,a)
y=3x
P=(x,3x)
i teraz wzorami z tablic maturalnych odległość prostej od punktu.
AB: y=−a
BC: x=a
CD: y=a
AD: x=−a
i odległości:
d(AB,P)=|3x+a|
d(BC,P)=|x−a|
d(CD,P)=|3x−a|
d(AD,P)=|x+a|
I niestety nic nie uzyskałem ciekawego :<
chyba, że gdzieś jest pomyłka.
14 mar 18:10
Michał: punktu K nie wbiłem w układ
14 mar 18:12
14 mar 18:19
14 mar 18:22
PW: | | a | | a | |
Założyliśmy, że a > 0. Z warunków zadania wynika, że x∊(− |
| , |
| ). Rozpatrz osobno |
| | 3 | | 3 | |
| | a | | a | |
x∊(− |
| , 0) lub x∊[0, |
| ). |
| | 3 | | 3 | |
Prawdę mówiąc z uwagi na symetrię wystarczy wziąć ten drugi przedział. Pozbędziesz się wtedy
wartości bezwzględnych i będzie widać.
Sposób poprawny, wprowadzenie układu współrzędnych powala uniknąć obliczania odległości
"poprzez jakieś trójkąciki".
14 mar 18:27
Michał: W takim razie wychodzi to tak(rozpatrze tytlko jeden przedział)
d(AB,P)=|3x+a|∊<a,2a>
| | 2a | |
d(BC,P)=|x−a| ∊<−a,− |
| > |
| | 3 | |
d(CD,P)=|3x−a|∊<−a,0>
Nadal nic nie widzę niestety w tym
14 mar 18:56
Michał: źle, zapomniałem o wartościach bezwzględnych... ale i tak nic z tego mi nie wychodzi
14 mar 18:57
PW: 3x < a, a więc np. |3x − a| = a − 3x − masz opuścić moduły, że się tak niefachowo wyrażę.
Potem badać różnice między kolejnymi wyrazami (bo tak się bada, czy ciąg jest arytmetyczny).
14 mar 19:05
Michał: aaaaaaa, przepraszam. inaczej sobie wyobrażałem rozwiązanie po prostu

Nie podaję odpowiedzi, bo wszystko jest, a jakby ktoś miał podobny problem to nie przepisze
bezmyślnie, tylko chociaz trochę bedzie musiał pomyśleć

PW − dzięki!
14 mar 19:40