matematykaszkolna.pl
planimetria Michał: Witam, Czy mogę sobie zadanie z planimetrii przenieść do układu współrzędnych? Wpadłem na pewne rozwiązanie nie wiem czy dobre, ale bardzo proste, także bardzo prawdopodobne i nie wiem czy mogę je wklepać w układ. Za odpowiedzi dziękuję emotka
14 mar 17:53
Mila: Możesz. Napisz to zadanie.
14 mar 17:54
Michał: rysunek
 |AK| 1 
Przez środek kwadratu ABCD i punkt K na boku AB taki, że

=

przechodzi
 |KB| 2 
prosta. Na odcinku tej prostej, wewnątrz kwadratu, wybieramy dowolny punkt P. Udowodnij, że odległości punktu P od boków AB, AD, BC, CD tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Ale to chyba nie o to chodzi. Bo nie wychodzi mi żaden ciąg arytmetyczny :< A=(−a,−a) B=(a,−a) C=(a,a) D=(−a,a) y=3x P=(x,3x) i teraz wzorami z tablic maturalnych odległość prostej od punktu. AB: y=−a BC: x=a CD: y=a AD: x=−a i odległości: d(AB,P)=|3x+a| d(BC,P)=|x−a| d(CD,P)=|3x−a| d(AD,P)=|x+a| I niestety nic nie uzyskałem ciekawego :< chyba, że gdzieś jest pomyłka.
14 mar 18:10
Michał: punktu K nie wbiłem w układ
14 mar 18:12
Michał: https://matematykaszkolna.pl/forum/268427.html Znalazłem zadanie, które robił Tadeusz, ale trochę nie mam pojęcia jak mu to wyszło. Na razie jestem dumny z pomysłu z układem
14 mar 18:19
14 mar 18:22
PW:
 a a 
Założyliśmy, że a > 0. Z warunków zadania wynika, że x∊(−

,

). Rozpatrz osobno
 3 3 
 a a 
x∊(−

, 0) lub x∊[0,

).
 3 3 
Prawdę mówiąc z uwagi na symetrię wystarczy wziąć ten drugi przedział. Pozbędziesz się wtedy wartości bezwzględnych i będzie widać. Sposób poprawny, wprowadzenie układu współrzędnych powala uniknąć obliczania odległości "poprzez jakieś trójkąciki".
14 mar 18:27
Michał: W takim razie wychodzi to tak(rozpatrze tytlko jeden przedział)
 a 
x∊<0,

>
 3 
d(AB,P)=|3x+a|∊<a,2a>
 4a 
d(AD,P)=|x+a|∊<a,

>
 3 
 2a 
d(BC,P)=|x−a| ∊<−a,−

>
 3 
d(CD,P)=|3x−a|∊<−a,0> Nadal nic nie widzę niestety w tymemotka
14 mar 18:56
Michał: źle, zapomniałem o wartościach bezwzględnych... ale i tak nic z tego mi nie wychodzi
14 mar 18:57
PW: 3x < a, a więc np. |3x − a| = a − 3x − masz opuścić moduły, że się tak niefachowo wyrażę. Potem badać różnice między kolejnymi wyrazami (bo tak się bada, czy ciąg jest arytmetyczny).
14 mar 19:05
Michał: aaaaaaa, przepraszam. inaczej sobie wyobrażałem rozwiązanie po prostu emotka Nie podaję odpowiedzi, bo wszystko jest, a jakby ktoś miał podobny problem to nie przepisze bezmyślnie, tylko chociaz trochę bedzie musiał pomyśleć PW − dzięki!
14 mar 19:40