Planimetria
Blue: Mam kilka zadań z planimetrii, których nie umiem zrobić:
zad.3 W trójkącie równoramiennym ABC: |AC|= |BC| i punkt D jest środkiem boku AC. Na
przedłużeniu boku AB wybrano punkt E. Oznaczmy |BE|= n*|AB|, n>0 (patrz rysunek). Udowodnij,
| | n+1 | |
że punkt przecięcia odcinka DE z ramieniem BC dzieli to ramię w stosunku |
| . |
| | n | |
zad.4 Przez środek kwadratu ABCD i punkt K na boku AB taki, że |AK| : |KB| = 1:2 przechodzi
prosta. Na odcinku tej prostej, wewnątrz kwadratu, wybieramy dowolny punkt P. Udowodnij, że
odległości punktu P od boków AB, AD, BC, CD tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.
zad.8 W trójkącie ABC dwa boki i środkowa o końcach w punkcie A mają odpowiednio długości
4,6,
√10. Oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta.
zad.9 W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku B jest trzy razy większy od kąta przy wierzchołku C.
Dwusieczna AD kąta A dzieli trójkąt ABC tak, że pole trójkąta ACD jest dwa razy większe od
pola trójkąta ABD. Wyznacz miary kątów trójkąta ABC.
zad.12 W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt przy wierzchołku C jest prosty i |AB| =8,
dwusieczna kąta A i środkowa CD przecinają się pod kątem prostym w punkcie K. Wyznacz długość
odcinka BK.
zad.13 Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym kąt przy wierzchołku C jest prosty i
|AC|>|BC|. Środek okręgu stycznego do boku BC w punkcie E i do boku AC w punkcie D leży na
przeciwprostokątnej i dzieli ją na odcinki o długościach 15 i 20.
b) Proste AB i DE przecinają się w punkcie P. Oblicz długości odcinków PB i PE.
Skan do zadania 3:
http://i60.tinypic.com/1eq72o.jpg
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
30 lis 11:22
Tadeusz:

... a podobieństwo trójkątów widzisz

?
30 lis 11:41
Kacper:
Pomyślimy
30 lis 11:46
Tadeusz:

... teraz już chyba wiadomo −
30 lis 12:55
Mila:

8)
Jeżeli masz w tablicach wzór na środkową, to korzystasz i zadanie proste.
S
a=
√10
| | 1 | |
√10= |
| *√2*42+2*62−a2 /*2 |
| | 2 | |
2
√10=
√104−a2 /
2
a
2=64
a=8
II sposób
Dwa razy korzystasz z tw. cosinusów
W ΔADC:
(1) (S
a)
2=4
2+x
2−2*4*x cosγ
W ΔABC:
6
2=4
2+(2x)
2−2*6*2x*cosγ obliczas cosγ w zależności od (x) i podstawiasz do (1) i obliczasz
x
a=2x
====
30 lis 15:49
Mila:
Znalazłaś może odpowiedzi do ostatniej matury R?
30 lis 15:50
Blue: Mila, mówisz o Operonie


Dzięki, zaraz będę analizować te zadanka..

Ogólnie rozwiązałam właśnie maturkę z Operonu i muszę Wam powiedzieć, że jest dobrze

Ale beka z tym zadaniem z graniastosłupem , gdzie się pomylili ^^
30 lis 16:27
Mila:
Tak. Operon R.
30 lis 16:41
30 lis 16:44
Mila:
Podaj mi linka do tej strony, bo chcę wydrukować dla ucznia.
30 lis 16:48
30 lis 16:49
Blue: | | 2n+1 | |
Mi wyszło w tym 3 |
| ... |
| | 2n | |
30 lis 17:06
Mila:
Dziękuję za adres. Wydrukuję sobie te arkusze.
Trzeciego nie liczyłam, poczekaj na Tadeusza, nie chcę się wtrącać. Jeśli nic nie napisze, to
policzę.
30 lis 17:20
Tadeusz:
... już jestem −
| | n+1 | |
Wychodzi dokładnie tak jak w odpowiedzi czyli |
| |
| | n | |
30 lis 17:37
Tadeusz:

12)
... proste −
30 lis 18:14
Tadeusz:
.. oczywiście jak już wykażesz. że trójkąt ADC jest równoboczny −
30 lis 18:17
Blue: Tadeusz, proste to pojęcie subiektywne....dla mnie to nie jest proste
30 lis 18:30
Tadeusz:
... masz odpowiedź .... czy to 2
√7 
?
30 lis 18:44
Tadeusz:
30 lis 19:07
Tadeusz:
... "bawisz się" czy odpuściłaś na razie

?
30 lis 19:30
Mila:

9)
P
ΔADC=2*P
ΔABD⇔
| 1 | | 1 | |
| *b*d*sinα=2* |
| *c*d*sinα⇔ |
| 2 | | 2 | |
b=2c
Z tw. sinusów w ΔABC:
2sinγ=sin(3γ)
sinγ+sinγ−sin(3γ)=0
sinγ+2*cos(2γ)*sin(−γ)=0
Dokończ
30 lis 21:00
Blue: Tadeusz, czyli do 12 z tw. cosinusów

?
30 lis 21:08
Blue: Tak, taka jest odpowiedź do zadania 12, teraz już rozumiem
30 lis 21:14
Blue: 8 też rozumiem...
30 lis 21:19
Tadeusz:
30 lis 21:19
Blue: | | 1 | |
Mila, w tym 9 będzie tak : sinγ=t, 4t3−t=0 sinγ= |
| , γ=30, 3γ=90  |
| | 2 | |
30 lis 21:34
Tadeusz:
masz odpowiedź do 13

?
Wychodzi mi, że PB=45
30 lis 21:39
Mila:
A nie mogłaś wyłączyć sinγ?
| | π | |
sinγ*(1−2cos(2γ))=0 i 0<γ< |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
sinγ=0,γ∉D lub cos(2γ)= |
| |
| | 2 | |
Kąty Δ:
30 lis 21:41
Blue: Tadeusz, to jest do 13

30 lis 21:43
Blue: W sumie mogłam, ale jakoś tak rzuciły mi się w oczy wory ^^ Każdy sposób jest dobry
30 lis 21:44
Blue: Tadeusz, tak jest w odpowiedziach
30 lis 21:45
Blue: wzory* haha
30 lis 21:46
Tadeusz:
tak ....pytam o odpowiedź do 13)
30 lis 21:46
Tadeusz:
... bardzo ciekawe zadanko ... nie wiem czy jest jakaś prostsza ścieżka ale i ta nie
jest bardzo kręta −
30 lis 21:49
Blue: to może byś mi ją przybliżył ?
30 lis 21:50
Blue: bo ogólnie w podpunkcie a do tego zadania było trzeba policzyć promień i z tym sobie poradziłam
30 lis 21:50
Tadeusz:
... mówisz oczywiście o promieniu okręgu wpisanego

?
30 lis 21:52
Tadeusz:
.... i wyszedł Ci 12

?
30 lis 21:53
Blue: tak
30 lis 21:53
Tadeusz:
... jak to policzyłaś to byłaś już "w ogródku" −
30 lis 21:54
Blue: ta to z podobieństwa trójkątów liczyłam
30 lis 21:56
Blue: ja*
30 lis 21:56
Tadeusz:
... ten mój rysunek troszkę zniekształca ...bo nie wpisywał się w pole rysowania
Grunt to zauważyć,że wszystkie te trójkąty prostokątne mają boki w proporcji 5:4:3
30 lis 21:59
Blue: tylko Tadeusz, ja nadal nie wiem, jak obliczyć ten podpunkt b)
30 lis 22:05
Tadeusz:
... żartujesz sobie

? −
30 lis 22:08
Blue: Nie...
30 lis 22:09
Tadeusz:
... jeśli na tych moich bazgrołach środek okręgu wpisanego zaznaczysz jako O to
bawisz się Taleskiem
OD=12
BE= 9
OB=15
OP=15+x gdzie x= szukane BP
30 lis 22:17
Tadeusz:
a to zad.3) ...doliczyłaś się? −
30 lis 22:18
Mila:
Macie już 13?
45, 36√2
?
30 lis 22:27
Blue: ahaaa, więc to takie proste xD Dzięki, zaraz wrócę do 3−ciego
30 lis 22:27
Tadeusz:
...
Mila ...45 jest OK ....ale 36
√2 ....to nie ta bajka −
30 lis 22:31
Tadeusz: ...przepraszam ... może pasować .... nie liczyłem dalej −:(
30 lis 22:32
Blue: tak jest Mila
30 lis 22:33
Blue: Właśnie że ta bajka ^^
30 lis 22:33
Blue: Tadeusz, wyszło mi już 3
30 lis 22:40
Blue: Teraz pozostaje tylko 4
30 lis 22:40
Tadeusz:
4) mam rozwiązane ...ale dziś już nie dam rady wpisać bo muszę zmykać.
Jak nie zrobisz ....to wpiszę jutro −

Na razie papatki −
30 lis 22:47
Blue: papa

Będę czekać jutro, chyba, że coś mnie olśni, ale wątpię
30 lis 22:59
Tadeusz:

...słowo się rzekło ... −

Umieszczam ten kwadrat w I ćwiartce układu współrzędnych tak aby wierzchołek A
znajdował się w początku układu. Dlaczego tak? ... bo jestem leniwy i nie chcę potem
bawić modułami itp. −

Jeśli bok kwadratu oznaczę jako
a to
S=(a/2, a/2)
K=(a/3, 0)
Prosta przez punkty S i K opisana jest równaniem
y=3x−a
Punkt P należy do tej prostej zatem P=(x
p, y
p) czyli
P=(xp, 3xp−a)
Wyznaczamy teraz odległości punktu P od:
AB to: y
p czyli
3xp−a
AD to:
xp x
p−(3x
p−a)=
a−2xp
BC to:
a−xp a−x
p−x
p=
a−2xp
CD to a−y
p 2a−3xp 2a−3x
p−a+x
p=
a−2xp
jak widzisz spełniony jest warunek postępu arytmetycznego ... cnu...−
1 gru 10:48
Tadeusz:

1. ... jak widać różnica tego ciągu wyrażona jest poprzez odległość punktu od środka
kwadratu. Dla x
p=a/2 ... punkt P pokrywa się ze środkiem S ... ciąg jest stały.
2. Ty jesteś pracowita więc możesz inaczej.
Umieść kwadrat tak aby to jego środek pokrywał się z początkiem układu współrzędnych.
Wtedy prosta określona jest równaniem
y=3x
Punkt
P=(xp, 3xp)
... itd ...też fajna zabawa −
1 gru 11:55
Blue: Dzięki Tadeusz, w życiu bym na to nie wpadła
1 gru 16:53
Tadeusz:
... to ćwicz
MŁODA ...ćwicz −
1 gru 17:08
Blue: ok
1 gru 17:41