prawdopodobieństwo
abc: Dane są zbiory A={1,2,3,4,5,6,7} i B={1,2,3}. Wybieramy losowo zbiór i z niego kolejno bez
zwracania trzy liczby, które zapisane w kolejności losowania tworzą ciąg trzyelementowy.
Oblicz prawdopodobienstwo, ze bedzie to ciag monotniczny.
14 mar 21:23
abc: jakieś wskazówki ?
14 mar 21:29
Mila:
A− wylosujemy ciąg monotoniczny
Ciąg monotoniczny⇔ciąg rosnący albo malejący.
1) Liczba wszytkich ciągów trzywyrazowych o różnych wyrazach ze zbioru A
7*6*5
Liczba ciągów trzywyrazowych rosnących ze zbioru A:
Liczba ciągów trzywyrazowych malejących ze zbioru A:
=================
2)Liczba wszytkich ciągów trzywyrazowych o różnych wyrazach ze zbioru B
3*2*1
2− liczba ciągów monotonicznych
| | 1 | | | | 1 | | 2 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 7*6*5 | | 2 | | 6 | |
14 mar 21:47
Jacek: | | 1 | |
Jak ładnie opisać skąd się bierze akurat w tym przypadku |
| przed każdym obliczeniem |
| | 2 | |
prawdopodobieństwa zdarzenia losowego dla danego zbioru? Chodzi mi o to czy i jak zapisać ten
wybór zbioru, z którego będziemy następnie losować elementy. Czy poprawnie rozwiązane zadanie
wymagałoby komentarza, skąd te ułamki wzieliśmy?
14 mar 23:48
Mila:
Można opisać słownie.
15 mar 00:04
Aruś: Skąd wiadomo, że (7 nad 3) to liczba ciągów trzy wyrazowych? Skąd się to wzięło? Proszę o
wytłumaczenie.
28 kwi 23:35
Aruś: Oczywiście chodziło mi o trzy wyrazowe monotoniczne/
28 kwi 23:44