Trygonometria
Gniewna Dama: Jeżeli ctgα=√2−1 oraz α jest kątem ostrym, to tgα ma wartość?
14 mar 22:39
14 mar 22:41
Gniewna Dama: wyszło mi √21
14 mar 22:48
5-latek: policz jeszce raz usun niewyniernosc z mianownika
14 mar 22:52
Gniewna Dama: √2+1 Wcześniej zrobiłam błąd przy usuwaniu niewymierności. Ale skąd wiadomo, że tgα=1/ctgα?
Nie ma tego w tablicach.
14 mar 23:04
5-latek:

tgx*ctgx=1 (zapomniana tez jedynka trygonometryczna
| | 1 | | 1 | |
wiec tgx= |
| lub ctgx= |
| |
| | ctgx | | tgx | |
teraz patrz rysunek
| | a | | b | |
tgx= |
| a ctgx = |
| to wynika z okreslem funkcji trygonometrycznych dla |
| | b | | a | |
trojkata prostokatnego
| | a | | b | |
wiec tgx*ctgx= |
| * |
| =1 |
| | b | | a | |
14 mar 23:15