całki oznaczone obliczanie obszarów
Kaka: Obliczyć pola obszarów (albo sumę pól obszarów) ograniczonych przez linie:
y=−x2 + 2x y=1/3x2 − 2x
Może ktoś mi pomóc i powiedzieć dlaczego ten obszar oblicza się w ten sposób :
2 3 3
P = ∫ ( − x2 + 2 x) dx − ∫ (1/3 x2 − 2 x} dx − ∫ ( − x2 + 2 x ) dx
0 0 2
a nie w ten :
2 3
P = ∫ ( − x2 + 2 x) − (1/3x2−2x)dx − ∫ (x2 − 2 x) − (1/3x2−2x) dx
0 2
?
14 mar 14:29
J:
| | 1 | |
ja bym liczył tak: ∫ (−x2 + 2x)dx − ∫( |
| x2 −2x)dx w granicach <0,3> |
| | 3 | |
14 mar 14:40
Kaka: Tylko pytanie czy to jest poprawnie...
14 mar 14:47