Witam
Paan: Dane jest równanie x4+mx2+n=0. Wyznacz zależność między liczbami x1, x2, m, n, aby to
równanie miało cztery pierwiastki takie, że x1=−x2 i x3=−x4.
8 mar 10:10
===:
Dwukwadratowe .. ma po podstawieniu mieć dwa pierwiastki oba dodatnie
Δ>0
t1+t2>0
t1*t2>0
8 mar 10:32
Paan: a co z tym x1=−x2 i x3=−x4.?
8 mar 10:35
ICSP: nic

t = x
2 skąd dla t dodatniego dostajemy dwa rozwiązania x
1 , x
2 takie, że x
1 = − x
2
8 mar 12:09
Paan: Wychodzi mi n>0
m<0
m2−4n>0
Jak z tego mam wyznaczyć zależność między liczbami x1, x2, m, n, ?
14 mar 21:09
prosta: x12+x22=−m i x12x22=n
14 mar 21:16