Niech na rysunku bedzie ∡BOA1=∡A1OA2=∡A2OA3=∡A3OA4=x
Opierac sie wlasnosciach dwusiecznej w trojkacie zbadac ktora z liczb jest wieksza
tg2x czy 2tgx
tg3x czy 3tgx
tg3x czy tg2x+tgx
Czy wobec tego tangens rosnie proporcjonalnie do kąta ?
| OB | OA2 | ||
= | |||
| BA1 | A1A2 |
| BA1 | ||
tgx= | ||
| OB |
| BA2 | ||
tg(2x)= | =... licz dalej | |
| OB |
Musialem wylaczyc komputer bo mi zaszalal
Dwusieczna kąta w trojkącie to polprosta ktora dzieli kąt na pol.
Wiec np polprosta OA1 bedzie dwusieczna kąta BOA2
| 2*BA1 | ||
Teraz tg(2x)= | ||
| OB |
| BA1 | ||
a ta 2tgx= 2* | ||
| OB |
wykresy to jeszce daleko to jest dopiero poczatek
Powtarzam od zera
Mam kątomierz ,ekierki i linijkę
Teraz BA1<A1A2 <A2A3<A3A4
wiec bedzie 2*BA1<BA2 takze 3*BA1<BA3 i 4*BA1<BA4
Teraz bedziemy mieli ze
| BA2 | 2*BA1 | ||
> | czyli tg(2x)>2tgx | ||
| OB | OB |
| BA3 | 3*BA1 | ||
> | czyli tg(3x)>3tgx | ||
| OB | OB |
| BA2 | BA1 | BA2+BA1 | BA3 | |||||
tg(2x)+tgx= | + | = | < | |||||
| OB | OB | OB | OB |