Usuń niewymierność z mianownika ułamka (3 pierwiastki)
hmmm: Pomocy

Usuń niewymierność z mianownika ułamka.
(1)/
√7+
√3−{2}=
14 mar 16:38
Metis: Tutaj nie ma żadnego mianownika
14 mar 16:41
hmmm: jest. 1 to licznik a pierwiastki sa w mianowniku
14 mar 16:54
Benny: jeśli w mianowniku masz 3 liczby, potraktuj dwie jako 1
14 mar 16:56
14 mar 17:05
14 mar 17:05
hmmm: no robilam według tego

ale dalej już nie wiem...
14 mar 17:09
kj: Pomoże ktoś?
14 mar 17:15
dero2005:
| 1 | | √7−2−√3 | | √7−2−√3 | |
| * |
| = |
| = |
| √7−2+√3 | | √7−2−√3 | | (√7−2)2−(√3)2 | |
| | √7−2−√3 | | √7−2−√3 | | 8+4√7 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | 7−4√7+4−3 | | 8−4√7 | | 8+4√7 | |
| | 8√7−16−8√3+28−8√7−12√21 | | 12−8√3−12√21 | |
= |
| = |
| = |
| | 64−112 | | −48 | |
14 mar 17:20
Adam: Ej a wiecie jak to rozwiązać?
14 mar 17:32
dero2005:
tak samo jak poprzednie
14 mar 17:34