prawdopodobieństwo
konix: Partię 50 sztuk towaru poddaje się kontroli w następujący sposób. Losuje się w następujący
sposób. Losuje się dwie dwie sztuki i sprawdza ich jakość. Jesli co najmniej jedna z nich jest
wadliwa, to odrzuca się całą partie. W przeciwnym przypadku partia zostaje przyjęta. Co jest
bardziej prawdopodobne: odrzucenie partii zawierającej 4% sztuk wadliwych, czy przyjęcie
partii zawierającej 70% sztuk wadliwych?
14 mar 19:18
14 mar 19:20
Jacek: Przyjęcie z 4%:
| | | | 1+2*48 | |
P(A)= |
| = |
| ≈0,079=7,9% |
| | | | 50*49/2 | |
Odrzucenie z 70%:
| | | | 15*14/2 | |
P(B)= |
| = |
| ≈0,085=8,5% |
| | | | 50*49/2 | |
Chyba jakoś tak.
14 mar 19:37
Jacek: Sorry odwrotnie napisałem, powinno być odrzucenie z 4, przyjęcie z 70. Ale rozwiązania są chyba
poprawne.
14 mar 19:39