k.: 1.partię 60 sztuk towaru poddaje się losowej kontroli,przy czym jeśli z trzech
wylosowanych sztuk conajmniej jedna jest wadliwa,to partię odrzucamy,przeciwnym
wypadku-przyjmujemy.czy przy takiej kontroli bardziej prawdopodobne jest odrzucenie
partii zawierającej 5% sztuk wadliwych czy przyjęcie partii zawierającej 65% sztuk
wadliwych.?
2.spośród wszystkich liczb n-cyfrowych {w zapisie dziesiętnym} losujemy jednocześnie
dwie.jakie jest prawdopodobieństwo,że przynajmniej jedna z nich ma sumę cyfr równą dwa.?
7 gru 19:12
Basia:
1. 60 stuk
5%=5*60/100=3
57 dobrych; 3 wadliwe
A - odzrucamy ⇔ przynajmniej jedna wadliwa ⇔ nieprawda, że wszystkie dobre
A' - wszystkie dobre
P(A') to prawdopodobieństwo trzech sukcesów w trzech próbach Bernouli'ego
gdzie p=57/60=19/20 q=1-p=1/20
P(A')=(3 nad 3)*(19/20)3*(1/20)0=(19/20)3
P(A)=1-(19/20)3
60 sztuk
65% wadliwych
65*60/100=65*6/10=390/10=39
21 dobrych, 39 wadliwych
B - przyjęcie partii
P(B)= prawdopodobieństwu 3 sukcesów w 3 próbach Bernouli'ego
gdzie p=21/60=7/20 g=1-p=13/20
p(B)=(3 nad 3)*(7/20)3*(13/20)0=(7/20)3
no i teraz musisz te liczby porównać, to już chyba potrafisz
2. liczb n-cyfrowych jest
N=9*10n-1 bo 0 nie może stać na pierwszym miejscu
sukces - suma cyfr = 2
to jest możliwe ⇔ gdy na pierwszym miejscu stoi 2 a na pozostałych 0 (1 możliwość) lub
na pierwszym stoi 1, na jakimś dowolnym druga 1, na pozostałych same 0 [ 1*(n-1)=n-1
możliwości ] czyli razem n możliwości
p= n/9*10n-1
A - przynajmniej 1 sukces w 2 próbach
A=A1uA2 gdzie
A1 - 1 sukces w 2 próbach
A2 - 2 sukcesy w 2 próbach
A1 i A2 są rozłączne więc
P(A)=P(A1)+P(A2)
no a to już powinieneś sam obliczyć
Powodzenia
7 gru 22:42