trygonometria
RM: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
a) sinx + √3cosx = 2sin (x + π/3)
b) sinx − √3cosx = −2cos (x+ π/6)
14 mar 19:42
Benny: Spróbuj tak:
| | 1 | | √3 | |
a)2*( |
| *sinx+ |
| *cosx) |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 19:58
RM: Nic wiele wymyślić nie mogę. Wziąć zamienić cos na sin z jedynki trygonometrycznej np.?
14 mar 20:04
5-latek: A to sa rownania czy tozsamosci ?
14 mar 20:05
Benny: | | 1 | | π | | √3 | | π | |
Nie. |
| =cos |
| |
| =sin |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
14 mar 20:07